Vejr

Nogle steder har solen været væk i 12 dage

Fredag begyndte solen at skinne, og der er mere lys på vej i weekenden.

Hvis der er noget, der har gjort sig særligt bemærket ved det danske vejr det sidste stykke tid, så er det - udover det rekordvåde efterårsvejr - manglen på sol.

De mest solfattige november måneder

Fem mest solfattige november måneder på landsplan siden 1920:

  • 19 timer (1993)
  • 24 timer (1945)
  • 26 timer (1931)
  • 26 timer (1963)
  • 26 timer (2009)

Dag efter dag i november har budt på overvejende gråt vejr, og mange steder har man sandsynligvis været nødsaget til at tænde lyset indendørs selv midt på dagen, mens solen har været gemt langt væk bag grå skyer.

Det triste novembervejr er ikke bare en følelse - det er også tal, der tydeligt kan aflæses i de 'rå' vejrdata.

Til og med fredag morgen har solen i gennemsnit over hele landet kun skinnet i 25 timer i løbet af november.

Det svarer til blot 53,5 minutter med solskin i gennemsnit per dag siden 1. november, og bag de tal gemmer der sig en endnu mere skyggefuld historie.

November har budt på meget mindre sol end normalt.

Visse steder har solen været væk i 12 dage

Det mest solfattige novembervejr har man haft i den nord- og østlige del af Sjælland, hvor man blandt andet i København ikke har set et glimt til solen fra 17. og indtil fredag middag, hvor den endelig brød igennem skyerne.

Længere vestpå i landet har man været mere heldig med kig til solen - men alt i alt ender november 2019 som langt mere solfattig end normalt.

I gennemsnit plejer solen at skinne i 54 timer i løbet af november måneds 30 dage.

Solrig slutspurt sender november lidt ud af mørket

Var november slut fredag, så ville de sølle 25 timers solskin være nok til at gøre november 2019 til den tredjemest solfattige, siden de landsdækkende målinger begyndte i 1920.

Udover gråvejr, så ender november også vådere end normalt. Samlet set er der i efteråret 2019 faldet 349 millimeter regn.

I takt med, at kold og klar luft har bredt sig ned over Danmark i fredagens løb, er der dog allerede kommet 2,6 timers solskin, og også lørdag får vi pænt vejr med en del solskin rundt omkring i landet.

Det vil samlet set formentlig give november i omegnen af 35 timers solskin. Det sender måneden ud af en top-ti placering over mørke november-måneder. Men denne november ender med stor sandsynlighed med at blive den mest solfattige i ti år - siden vi i 2009 kun fik 26 timers solskin.

Den mest solfattige november i dansk vejrhistorie fik vi 1993, hvor solen blot skinnede i 19 timer på landsplan. Anderledes solbeskinnet var november i 1989, hvor solen skinnede i hele 88 timer - den mest solrige november målt herhjemme.

Lørdag - novembers sidste dag - vil også byde på ganske smukt vejr med solskin mange steder. Længst mod sydvest - og længst mod øst - vil der dog kunne dannes flere skyer.

Solen kom med vindstød af stormstyrke

Mens opklaringen i fredagens løb har bredt sig ned over Danmark, blæste det kraftigt op fra nord og nordvest.

Mest blæsende har det været på vindomsuste Røsnæs på det vestlige Sjælland, hvor middelvinden en overgang nåede stormende kuling med 21,6 meter per sekund. Samme sted nåede vindstødene med 26,1 meter per sekund også storm. Der er ligeledes målt vindstød af stormstyrke i Hirtshals og ved Nakkehoved nær Gilleleje i Nordsjælland.

Derudover faldt der flere steder i det nordøstlige Jylland og i Nordsjælland slud og tøsne, da den kolde luft bredte sig nedover os fra nord.