Vejr

'Atmosfærisk bombe' ud for USA’s vestkyst

Et meget kraftigt fald i lufttrykket har udløst et usædvanlig kraftigt uvejr ved Californien.  

Der er bomber, og så er der meteorologiske bomber. Og det er en af sidstnævnte, der er gået af ud for den amerikanske vestkyst.

Her har et rekordlavt lavtryk udløst det, som hedder bombogenesis eller ”atmosfærisk bombe” på dansk.

- Atmosfæriske bomber er faktisk et helt anerkendt meteorologisk udtryk, selvom man er gået lidt væk fra at bruge det, da ikke alle bryder sig om krigsanalogien. Men det understreger, at der er tale om en meget kraftig uddybning, som kan give storm eller orkan, siger meteorolog ved TV 2 Vejret Sebastian Pelt.

Hvornår er der tale om en atmosfærisk bombe?

Almindelige lavtryksdannelser kaldes cyklogenesis, men i de ekstreme tilfælde tages bombereferencen i brug.

Kriteriet for en atmosfærisk bombe er opfyldt, når trykket falder med 24 hektopascal på et døgn. I det her tilfælde faldt lavtrykket med hele 43 hektopascal på et døgn.

Den atmosfæriske bombe rammer på et meget usædvanligt sted. Normalt er det noget, der vil opstå på den amerikanske østkyst. Og lavtrykket er usædvanligt lavt med bare 973,4 hektopascal målt i Cresent City, hvilket er det laveste målt i Californien nogensinde.

Ifølge National Weather Service er der tale om en historisk storm for områder i det sydvestlige Oregon og nordvestlige Californien.

Hvor voldsomt bliver det?

Selvom det lyder drabeligt, vil den atmosfæriske bombe næppe udvikle sig til en større katastrofe.

Ved Cape Blanco i Oregon er der målt middelvinde på 38 meter i sekundet og og vindstød på 47 meter i sekundet. Til havs vil det kunne udløse bølger på mere end 12 meters højde.

- Der kan komme dødsfald, men det er ikke sikkert. På land vil den svare til decemberstormen fra 1999, hvor der omkom syv personer herhjemme. Men det er USA, og man ved, at den kommer, så folk vil blive evakueret, hvis den udvikler sig farligt, siger Sebastian Pelt.

Indtil videre har vejret udløst strømafbrydelser hos mere end 1000 husstande i det nordvestlige Californien. Strømafbrydelsen skyldes væltede træer og nedfaldne strømledninger.

Den positive historie er, at den medfølgende regn kan dæmpe de naturbrande, som Californien døjer med for øjeblikket.

Sne og regn

Der kan falde sne ned til 800 meter højde i det sydlige Californien og ned til 500 meters højde i det nordlige. Lavere end det vil nedbøren komme som regn.

- I dele af Sierra Nevada kan der falde op til 1,2 meter sne, mens der kan falde historisk store mængder sne i Flagstaff i Arizona med cirka 60 centimeter fra onsdag til lørdag, fortæller Sebastian Pelt.

Han understreger dog, at trods den dramatiske bombebetegnelse kan lavtrykket ud for den amerikanske vestkyst ikke sammenlignes med de tropiske orkaner, der rammer længere sydpå.

De tropiske orkaner er langt kraftigere og rammer som regel også fattigere områder, hvor folk bor under mere usikre forhold, og det er generelt sværere at få folk evakueret.