Vores jord

Se billederne fra før og nu: Schweiziske gletsjere på kraftigt tilbagetog

På bare et år er to procent af ismassen forsvundet fra de schweiziske gletsjere. Om godt 80 år vil det meste være væk.  

I Schweiz er gletsjerne en dybt integreret del af landets identitet, men gletsjerne er bogstaveligt talt ved at smelte bort. Det har nyhedsbureauet Reuters dokumenteret med en række før- og efterbilleder, der viser udviklingen over de sidste 150 år.

Mange steder har gletsjerne kun efterladt et gråt spor og en strøm af smeltevand, hvor de tidligere skar sig ned gennem kløfterne som store frosne floder.

Billeder af Belvedere Hotel, der blev opført 1880’erne op til Rhone-gletsjeren, viser tilbagetrækningen.

Belvedere
Belvedere

I dag har gletsjeren trukket sig næsten to kilometer tilbage fra udgangspunktet, mens det victorianske hotel ligger tilbage i et hårnålesving på en bjergvej.

Rhone-gletsjeren kan stadig besøges, og der er også en hule ind i gletsjerne til turister. Men over isen ligger et hvidt dækken for at beskytte den mod solens lys.

Trods indsatsen svinder isen og ind og danner i stedet grønne søer af smeltevand.

Schweiz har allerede mistet 500 ud af landets oprindelige 2000 gletsjere, og landets regering forventer, at 90 procent af de tilbageværende gletsjere vil være forsvundet inden århundredeskiftet, hvis udviklingen ikke vendes.

I midten af det 19. århundrede tog en fotograf et billede af Rhone-gletsjeren, der på det tidspunkt var mere end 100 meter tyk. Nu går dyrene på samme sted og græsser.

Gletsjernes forsvinden frygtes at gå hårdt ud over landets forsyning af drikkevand. I første omgang vil afsmeltningen forøge drikkevandsreserverne, men på sigt vil de udtørre.

Samtidig mener myndighederne, at gletsjernes tilbagetog vil øge risikoen for alvorlige stenskred til fare for de landsbyer, der har ligget på bjergsiderne i hundredvis af år.

Det schweiziske institut Glamos har overvåget gletsjernes udvikling over de seneste 150 år. Ifølge deres tal er der forsvundet to procent af den samlede ismasse over det seneste år.

- Det er den hurtigste tilbagegang for gletsjerne, vi har set, siden målingerne begyndte, fortæller chefen for Glamos, Mathias Huss, til Reuters.

Han gør sig ikke meget håb om, at det vil lykkes at vende udviklingen.

- Alperne vil efter min mening fortsat være smukke, men de vil være anderledes, slutter Mathias Huss.