Vejr

I 52 meters højde er vejret alvor

TV 2 Vejet har været med kranfører Johnny Elkrog på arbejde højt hævet over København.

Når Johnny Elkrog møder på arbejde, har han stadig 52 meter tilbage, før han kan sætte sig i sin stol og løse dagens opgaver. 52 meter i højden. Johnny Elkrog er kranfører, og han har vært på TV 2 Vejret Ellen Nybo Hansson med på arbejde.

For at besøge kranhuset må de to først tage turen op i den snævre elevator, og selvom turen op ikke helt huer Ellen Nybo Hansson:

- Nej, nej. Jeg synes, det er sygt ubehageligt, det her.

Må hun overgive sig, da de når toppen:

- Ja, okay. Du har en god udsigt.

Fra de 52 meters højde kan de se ud over hele København. Men Johnny Elkrog tager ikke elevatoren op hver dag for at nyde udsigten. For ham drejer det sig om opgaver, der skal løses … eller rettere løftes. Det kræver præcision, og vejret spiller en stor rolle.

- Jeg ser altid vejrudsigt om aftenen, og så ser jeg den som regel også om morgenen, inden jeg kører herud, fortæller han.

I 52 meters højde er vejret alvor

Og det er ikke temperaturen eller skydækket, han går op i. Det er vinden.

- Jeg kigger altid op på flaget om morgenen. Der kan jeg nogenlunde se, hvor meget det blæser. Ellers har jeg også min vindmåler, siger han.

Selvom det kan virke som fredeligt vejr nede, er det ikke ensbetydende med, at der også er fredeligt i højden. Og blæsten kan tvinge Johnny Elkrog til at tage en dag nede på jorden.

- Der kan være helt vindstille nede ved jorden, og så kan jeg måske have 12-14 sekundmeter heroppe. Hvis det blæser for meget, så er vi nødt til at holde, forklarer han.

Tungt, farligt arbejde

De elementer som kranen flytter, kan nemt forårsage store skader og alvorlige ulykker, hvis ikke de bliver håndteret korrekt. Derfor skal der også hele tiden holdes øje med vinden.

- Hvis jeg har et vægelement, som er rimeligt langt, og vinden tager fat, så det begynder at snurre rundt, er det ikke så godt, siger han.