Vejr

Efter måneders gråvejr kommer solen og den blå himmel tilbage - men det bliver koldt

De tre væsentligste faktorer inden for vejr slår alle om inden en kold, men flot og klar weekend.

Normalt handler vejret om tre forskellige elementer. Temperatur, vind og skydække. Og natten til fredag skifter alle tre til deres diametrale modsætninger nærmest fra det ene øjeblik til det andet.

Dermed går vi fra den grå, mørke himmel, vi har kigget på i månedsvis, til en flot blå himmel med masser af lys.

Vinden drejer stort set 180 grader og skifter fra syd til nord. Dermed trækker den polarluften ned over os.

Og så falder temperaturen, samtidig med at vinden skaber en kraftig chillfaktor, der vil få det til at føles betydeligt koldere, end det som står på termometret.

Torsdag vil det enkelte steder kunne føles som helt op til ni graders varme, mens det fredag nogle steder vil føles som helt ned til minus fem.

Vind
Vind fredag

Vinden skifter fra syd til nord. Samtidig blæser det op.

- Vi går fra en vejrtype til en anden. Når vejret kommer fra syd, er det på den her årstid normalt varmt og fugtigt, mens når det kommer fra nord generelt er kold og klar polarluft. Det er to forskellige luftmasser, fortæller meteorolog ved TV 2 VEJRET Jens Ringgård Christiansen.

Torsdag vil al nedbør falde som regn, mens det fredag de fleste steder falder som sne eller slud.

Torsdag regn
Fredag

Kortet fredag viser sne i centimeter, mens kortet for torsdag viser regn i millimeter. En centimeter sne svarer til en millimeter vand, når sneen er smeltet.

- Det er tøsne, der falder. Undervejs vil noget af det smelte, men når fredag er omme, vil der ligge sne nogle steder, siger Jens Ringgård Christiansen.

Skiftet mellem det grå og våde vejr til det koldere klare vejr sker i løbet af natten. Så folk skal være forberedt på en kold morgen med risiko for glatføre med frysende, våde vejbaner eller sneglatte veje.

- Det bliver tøvejr op ad dagen fredag, og det kan også være, at det er tøvejr natten igennem, men på vejniveau vil det nogle steder være under frysepunktet, slutter Jens Ringgård Christiansen.

Temperatur torsdag
Temperatur fredag

Temperaturen falder nogle grader, men oven i det kommer en chillfaktor fra vinden, så det vil føles markant koldere.