Vejr

Regnen slår 52 år gammel rekord

Efteråret er det vådeste i mere end 130 år.

De seneste måneder er regnet silet ned, og det førte torsdag aften til en nedbørsrekord.

Efteråret 2019 er nu officielt det vådeste i danske vejrhistorie. Det betyder, at vi ikke har haft et tilsvarende efterår siden 1874, da målingerne begyndte.

Med i alt 328 millimeter regn faldt den gamle efterårsrekord fra 1967. Den lød på 327 millimeter regn.

I et normalt efterår falder der 228 millimeter regn, fortæller meteorolog ved TV 2 Vejret Sebastian Pelt.

- Så vi har ikke bare slået en rekord, der er også faldet præcis 100 millimeter mere end i et normalt efterår, siger han.

Radar - følg vejret her

På TV 2 VEJRETs radar kan du følge den aktuelle nedbør i Danmark. Radaren viser de seneste tre timers nedbør og giver overblik over vejrets vej hen over landet samt en prognose for, hvordan vejret vil bevæge sig mere end en time frem. 

Se hvor langt, regnen er nået hen over dig

Alvorlige oversvømmelser

Det meget våde efterår har været med til at skabe alvorlige oversvømmelser mange steder. Områderne omkring de store jyske åer har været hårdt ramt. Det er blandt andet Gudenåen og Storå, hvor tilstødende arealer har stået under vand, og huse tæt på åerne også har været udsat.

I sommerhusområdet Vejers Strand har regnen også givet problemer. Her var grundvandet steget så meget, at husene lå nærmest som i en sø.

- Der har været meget vand, men der ikke er nogen, der er blevet evakueret. Det har skabt problemer, men det er noget helt andet end i udlandet, hvor man ser huse, der bliver revet med, siger Sebastian Pelt med henvisning til voldsomt vejr i Sydeuropa.

Regnen er kommet med en række lavtryk, der har bevæget sig forbi Danmark siden september.

Selve november kommer formentlig til at ende med et normalt nedbørstal for måneden, men september og oktober trækker hele efteråret op.

- De to måneder her givet så meget regn, at selvom november har været en normal, har det været nok til at slå rekorden, siger Sebastian Pelt.

Mere vand på vej

Efteråret kommer ovenpå den vådeste tremåneders periode for august, september og oktober, hvor der faldt 351 millimeter regn.

- Det er selvfølgelig ikke en normal sæson at kigge på, men det viser bare, at det faktisk har været meget vådt længere tid end efteråret, forklarer Sebastian Pelt.

Nu venter en tør weekend, men den bliver fulgt af en uge med udbredt regn, og da det er november til og med på lørdag, bliver det meste af den kommende uges nedbør lagt oven i rekorden.