Vejr

By dækket af orange sandstorm midt i 40 graders varme

Tørken forvandler landbrugsjord til støv, der kan rejse sig, når det blæser op.

I Australien døjer indbyggerne ikke bare med rekordhøje temperaturer og naturbrande for tiden. I det nordvestlige Victoria har en sandstorm også indhyllet byen Mildura i en tæt orange sky torsdag middag.

Beboerne beskriver den som en ”mur af støv”.

- Du kunne se ned for enden af vejen, og 20 sekunder efter kunne du ikke se 50 meter frem, fortæller Sara White, der bor i Mildura, til den australske udgave af The Guardian.

- Solen forsøger, men den kan ikke trænge igennem, og det eneste, vi får, er et orange skær. Man får grus i øjnene og munden, fortsætter hun.

Sandstormen er udløst af temperaturer på op til 40 grader og langvarig tørke, hvilket gør, at der ikke meget tilbage til at holde støvet fra de store omkringliggende landbrugsarealer.

"Det er virkelig bizart"

Den 35-årige mor Sophie Appleby var hjemme med sit etårige barn, da sandstormen kom.

- Det føles uhyggeligt, når alt bliver stille. Der er ingen fuglesang. Der er ingenting. Det er virkelig bizart, og du ved bare, at du står i det værste, når fuglene holder op med at synge, siger hun.

Sophie Appleby fortæller, at stormen sammen med de 40 graders varme gør det næsten umuligt at leve i byen. Hun føler sig ikke i stand til at forlade huset, som tingene ser ud lige nu.

Sandstorme er ikke usædvanlige på de kanter, men ifølge indbyggerne, som The Guardian har talt med, er de steget i hyppighed over de seneste to år på grund af manglende nedbør.

- Når der ikke er nogen omfordeling af vand til afgrøderne, er der mindre fordampning, hvilket giver mindre regn. Det er en ond spiral, siger Narelle Hahn-Smith, der har levet 52 år i området.