Vejr

Italien plaget af uvejr – og nu også en tornado

Store træer er knækket, som var de tændstikker, af vinde på omkring 200 kilometer i timen. Severe Weather Europe

Man havde allerede efterårets uvejr i kikkerten for et par måneder siden.

Middelhavet har dette efterår været hjemsøgt af voldsomt efterårsvejr. Både i form af oversvømmelser, skybrud og et stigende hav samt kraftige og ødelæggende vinde, laviner i bjergene og udbredt og hyppig torden.

Efterårsvejret har således vist sig fra sin særdeles barske side. Det seneste uvejr på de kanter var en voldsom tornado.

Den heftige hvirvelvind ramte byen Polverosa nær Grosseto i Toscana søndag. Adskillige huse blev udsat for anselige ødelæggelser, og talrige træer blev enten rykket op med rod eller knækket over, som var de blot tynde grene.

Med vinde på op mod eller over det dobbelte af normal motorvejshastighed kunne ødelæggelserne blive så omfattende i det ellers så fredelige og populære Toscana.

Tage bliver rykket af huse

Man har estimeret, at tornadoen var en såkaldt F2 på en skala fra F0 til F5. En F2 medfører vindhastigheder på mellem 181 og 253 kilometer i timen.

Slår man op i faglitteraturen omkring tornadoers ødelæggende evne, står der: "En F2 vil medføre omfattende ødelæggelser. Tage bliver rykket af huse, campingvogne og autocampere bliver ødelagt, store træer knækker eller rykkes op med rod, og vinduer smadrer".

Og det var netop, hvad man oplevede søndag eftermiddag i Italien.

Ødelæggelserne var omfattende i det strøg, hvor tornadoen bevægede sig. Tage blev rykket af huse, mens vinden smadrede vinduer og væltede træer væltet omkuld eller knækkede dem.

Grosseto ligger nær Italiens vestkyst cirka 120 kilometer nordvest for Rom.

Her passerede en intens koldfront området fra sydvest mod nordvest, og det var lige midt i koldfrontens udbredte regnvejr, at den voldsomme blæst opstod.

Tornadoen er sandsynligvis opstået pludseligt i løbet af natten, så ingen havde set den komme. Det var først, da den var ovre, at man ud fra ødelæggelserne kunne konstatere, at det havde været en tornado.

Tornadoen opstod i den meget kraftige linje af tordenbyger, som man ser på radarbilledet her søndag morgen.

Trods sin pludselige opståen har tornadoen været meget energirig, og den tragtlignende snabelsky hentede sine enorme kræfter fra den sky, som fødte tornadoen.

Når en enorm og ellers langsomt roterende tordensky spidser sig til ned mod jorden i form af en smal tragtlignende sky, bliver rotationen hurtigt forstærket på samme måde, som når skøjteprinsessen øger sit spin ved at trække armene ind til siden eller op over hovedet.

Jo smallere skyen bliver, des hurtigere roterer den, og derved kom vindhastigheden op på den dobbelte motorvejshastighed.

Lavtrykket, som forårsagede uvejret i Italien, er nu nået til Danmark. Nu har det imidlertid mistet pusten, men det er selvsamme vejrsystem, som gav fornyede oversvømmelser i Venedig, laviner i Alperne og den voldsomme hvirvelvind.