Vejr

Cyklonen Matmo truer Bangladesh

Samtidig rammer den tropiske storm Nakri det østlige Vietnam søndag.

Mens der for tiden ikke er tropiske storme eller orkaner i Atlanterhavet, er der flere kraftige tropiske uvejr over det vestlige Stillehav samt i den Bengalske bugt.

Tropiske orkaner og Saffir-Simpson-skalaen

En tropisk storm eller orkan er et uvejr bestående af kraftige tordenbyger og stærke vinde. De dannes over tropiske havområder på minimum 5° nordlig eller sydlige bredde, hvor vandet er varmere end ca. 27 grader.

De dannes dermed fundamentalt anderledes end storme og orkaner på vores breddegrader, som opstår på grund af temperaturforskelle mellem nord og syd.

I Atlanterhavet og den østlige del af Stillehavet kaldes de tropiske orkaner for hurricanes, og det gør vi også herhjemme for at adskille dem fra vores 'hjemlige' storme og orkaner. I den vestlige del af Stillehavet kaldes de tyfoner. I Det Indiske Ocean og omkring Australien kaldes de tropiske cykloner.

Tropiske orkaner klassificeres normalvis efter vindhastigheden på Saffir-Simpson-skalaen, der går fra 1 til 5, hvor 5 er kraftigst:

Tropisk lavtryk: >17,5 m/s
Tropisk storm: 17,5 - 32,5 m/s
Kategori 1: 32,5 - 42,4 m/s
Kategori 2: 42,5 - 49,9 m/s
Kategori 3: 50,0 - 57,9 m/s
Kategori 4: 58,0 - 68,9 m/s
Kategori 5: > 69,0 m/s 
 

Et af de farligste af disse uvejr er den tropiske cyklon Matmo (også kaldet Bulbul), som lørdag ved middagstid dansk tid befinder sig knap 400 kilometer fra sydvestkysten af Bangladesh.

Herfra vil cyklonen bevæge sig mod nordnordøst, og den forventes at ramme grænseområdet mellem det nordøstlige Indien og vestlige Bangladesh i løbet af lørdag aften dansk tid (natten til søndag lokal tid).

Lørdag ved middagstid blæser det med middelvinde på 36 meter per sekund omkring Matmos øje, mens vindstødene når 44 meter per sekund. Derudover har Matmo pisket havets bølger op til syv-otte meters højde, samtidigt med at havoverfladen hæver sig op mod to meter, når cyklonen nærmer sig kysten.

Cyklonen Matmo (Bulbul) befinder sig i den nordlige del af den Bengalske Bugt, og rammer grænseområdet mellem Indien og Bangladesh lørdag aften dansk tid.

Udsigten til det voldsomme vejr har medført evakueringer af mange folk langs kystlinjen - navnlig fordi der også vil falde store mængder regn over land. Kombinationen af masser af vand i de lavtliggende områder, der strømmer mod havet - som samtidig stiger - vil være med til at øge risikoen for oversvømmelser.

Tropisk storm rammer Vietnam søndag

Mens Matmo truer kysterne langs den nordlige del af den Bengalske Bugt, så har den tropiske storm Nakri kurs mod den østlige del af Vietnam, hvor den vil ramme søndag aften dansk tid.

Heldigvis er Nakri ved at aftage i styrke og forventes 'kun' at ramme den østvietnamesiske kyst med middelvinde af stormstyrke (cirka 25 meter per sekund), samt vindstød af orkanstyrke (cirka 33 meter per sekund), hvilket svarer til en dansk vinterstorm. Efter mødet med land vil Nakri tabe pusten yderligere, men kan dog nå at give mere end 300 millimeter regn.

Indien og Bangladesh har været hjemsøgt af cykloner

Selvom der heldigvis kan gå mange år mellem de helt store cykloner i Den Bengalske Bugt, så har det nordlige Indien og i særdeleshed Bangladesh historisk set været hårdt ramt af cykloner.

Matmo rammer land lørdag aften med store mængder regn.

Fire ud af de fem mest dødbringende cykloner i verdenshistorien har ramt mindst ét af de to lande, og sommetider har der været ekstremt store tab af menneskeliv.

Den værste katastrofe indtraf i 1970, hvor den såkaldte 'Bhola-cyklon' kostede mindst 500.000 mennesker livet. Det er til dato den mest dødbringende tropiske cyklon (herunder også medregnet orkaner og tyfoner), der har været i historisk tid.

21 år senere, i 1991, blev Bangladesh igen ramt af en voldsom cyklon, som kostede tæt på 139.000 mennesker livet.