Vejr

Vinterhalvårets første sne faldt tirsdag aften

Flere steder i Nordsjælland gik regnen over i slud og tøsne, der visse steder lagde sig på biler og græs.

Kold luft for årstiden strømmer i disse dage ned over Danmark fra nordøst, og tirsdag aften fik vi endnu et af naturens ufravigelige vintertegn - vinterhalvårets første sne i Danmark.

Radar – nedbør i Danmark lige nu

Se radar for nedbør i hele Danmark i form af regn, sne eller slud. Vores online vejrkort viser, hvordan nedbøren har bevæget sig de seneste tre timer. Få en prognose for, hvor vejret er på vej hen. 

Se vores nedbørsradar her

En frontzone, som de seneste to døgn har givet masser af regn til den sydlige del af Danmark, bevægede sig en overgang lidt mod nord, samtidigt med at kold luft fra det centrale Skandinavien blæste regnvejret i møde fra nordøst.

Den stadig koldere luft fik temperaturen til at falde til blot omkring to graders varme, hvilket i sidste ende var nok til, at regnen over Nordsjælland gik over i slud og tøsne.

Samtidigt blev nedbøren kraftigere, hvilket øger smeltningen og fordampningen fra snefnuggene i luften.

Disse processer 'bruger' varme, som tages fra luften. Derfor vil sne, der falder gennem luft med plusgrader, selv være med til at sænke temperaturen og bane vej for mere sne efterfølgende.

Det var netop, hvad der skete over dele af Nordsjælland, hvor man især inde over land og lidt oppe i landskabet kunne komme i tidlig julestemning.

Allerede i weekenden viste prognoserne, at vinterens første sne kunne falde i løbet af ugen.

Sneen kommer lidt tidligere end normalt - men senere end sidste år

Sne i starten af november er absolut ikke usædvanligt, men dog lidt tidligere end gennemsnittet for perioden 1989-2018.

I denne periode 'plejer' den første sne at falde 12. november, men der kan være særdeles stor variation.

Sidste år fik vi den første sne allerede 28. oktober i Nordøstjylland, mens vi i 2017 måtte vente til 21. november, førend nedbøren blev hvid visse steder i Nordsjælland.