Vores jord

Hjemmebatteri sikrer strøm på gråvejrsdage

Den danske sol er for uregelmæssig til, at man kan satse alt på solceller, men et hjemmebatteri udjævner de værste udsving.

Hjemmebatteri

Ikke bare virksomheder som solcellefabrikanter og elbilvirksomheden Tesla, der sælger hjemmebatterier.

I Storbritannien kan man købe et hjemmebatteri i IKEA.

Solceller er del af den grønne omstilling. Men særligt i et land som Danmark har cellerne en udfordring. Der er langt fra altid sol nok til at skabe tilstrækkeligt med strøm. Kun på solrige dage kommer der mere end rigeligt med energi ned fra oven.

Problemet kan til dels afhjælpes med et stort hjemmebatteri, men der skal investeres et anseeligt beløb for at komme i gang.

Med en stor investering og mange ubekendte faktorer ud i fremtiden bliver det et lidt større slag på tasken, hvornår det bliver en god forretning, men en af dem, der har vurderet, at det betaler sig, er Allan Olssen.

Allan Olssen har anskaffet sig et batteri for at gemme solcellernes strøm til en gråvejrsdag hjemme hos familien i Ølstykke. Batteriet står i husets opvarmede garage og fylder ikke meget mere end et par stablede skoæsker.

Efter at batteriet var sat op, kunne familien mærke forskel med det samme. Strømmen fra solcellerne på taget strømmede ned i den sorte kasse.

- Hvis vi har en solrig dag, kan vi groft sagt være selvforsynende, hvis vi sparer på alt inde i huset, fortæller han.

Overskudsstrøm sendes videre

Allan Olssens tre år gamle anlæg består af 27 solcellepaneler på 280 watt og et tilhørende fem kWh lithiumbatteri. Det er ligesom andre danske private solcelleanlæg koblet på elnettet, så overskudsstrømmen sendes videre til elselskabet.

Når der ikke kommer tilstrækkelig med strøm fra solcellerne, køber Allan Olssen strøm fra elselskabet, men med batteriet har han en ekstra buffer, før det bliver nødvendigt.

Batteriet er konstrueret, så det også sender den overskydende strøm ud på elnettet, når det er blevet ladet helt op. Dermed står batteriet hele tiden og sikrer maksimal udnyttelse af strømmen. Til gavn for klima og for pengepung.

Drømmer om at blive selvforsynende

Hjemmebatterier er fortsat relativt dyre, og derfor er de langt fra standardudstyr på solcelleanlæg. Allan Olssen er elektriker og har selv kunne lave en del af arbejdet og har dermed kunnet holde udgifterne nede, men selve batteriet koster alene omkring 30.000 kroner. Alligevel er Allan Olssen er allerede klar til mere.

- Mit næste store projekt er at få flere batterier. Jo mere strøm jeg selv kan have i huset, jo mere selvforsynende bliver jeg. Jeg kunne rigtig godt tænke mig at blive 100 procent selvforsynende, hvis det kunne lade sige gøre, siger han.

Ud over et ekstra hjemmebatteri kunne et af Allan Olssens fremtidige batterier sidde i en bil. Med en elbil ville hans overskudsstrøm kunne stå og lagres ude i garagen, og dermed sikre en endnu bedre økonomi i hans anlæg.