Vejr

Regnen vil sile ned - her kan der komme en halv måneds nedbør på et døgn

Regnen falder efter en weekend, der har budt på op mod 40 millimeter regn.

Regnen har i de seneste tre måneder silet ned over Danmark, så det ikke før er set i samme mængder i løbet af tre måneder - og mandag bliver ingen undtagelse i en meget våd periode.

Radar - nedbør i Danmark lige nu

Se radar for nedbør i hele Danmark i form af regn, sne eller slud. Vores online-vejrkort viser, hvordan nedbøren har bevæget sig de seneste tre timer. 

Se vores nedbørsradar her

Fronter med regn breder sig langsomt, men sikkert mod nord, og mandag morgen regner det i store dele af Jylland samt på Fyn.

Selvom det er mest tørt i den sydøstlige del af landet, kommer der efterhånden også regn her - dog i mindre omfang.

I takt med at regnvejret bevæger sig mod nord, bremser det efterhånden også op, så der kan nå at falde regn i de samme områder i meget lang tid. Enkelte steder vil det kunne regne mere eller mindre uafbrudt i næsten to døgn.

Radarbillede klokken 7 mandag morgen. Regnen over den sydøstlige del af landet breder sig langsomt mod nordøst.

En halv måneds regn i sigte - på et døgn

De seneste prognoser viser, at de største nedbørsmængder vil falde over den sydlige del af Jylland, hvor der indtil tirsdag morgen kan falde mellem 30 og 35 millimeter. Lokalt kan der endda falde tæt på 40 millimeter, hvilket er omtrent halvdelen af den nedbørsmængde på 79 millimeter, der normalt falder i november.

Længere mod nord og øst vil der også falde regn, men her vil regnmængderne formentlig holde sig under 10-15 millimeter.

Regnen kommer efter en meget våd weekend, hvor der flere steder i den nordlige del af Jylland faldt mellem 20 og 30 millimeter. Mest er der faldet i Silstrup i Thy, hvor der fra lørdag morgen til mandag morgen er faldet 37,7 millimeter.

Forventede samlede nedbørsmængder på et døgn frem til tirsdag klokken 6. I den sydlige del af Jylland kan der stedvis falde over 35 millimeter.

Efteråret på våd rekordkurs

Det meget våde vejr kommer i forlængelse af en særdeles våd periode, der begyndte i løbet af august. Derefter fulgte september og oktober, som begge blev de syvende vådeste måneder (for henholdsvis september og oktober) siden 1874.

Tilsammen er der faldet 259 millimeter i september og oktober, og siden 1. november er der allerede faldet 17 millimeter på landsplan.

Det betyder, at der nu er faldet 276 millimeter i efteråret, på trods af at det næste døgns regnvejr ikke engang er kommet endnu, samt at vi mangler 26 dage af måneden.

Det vådeste efterår, der er registreret i Danmark, kom i 1967, hvor der faldt 327 millimeter. For at overgå det skal der altså blot falde 52 millimeter resten af måneden - eller hvad der blot svarer til to millimeter om dagen i gennemsnit.