Vejr

Oktober var den koldeste i Norge i 10 år

Fylkerne Finnmark og Troms i Nordnorge var især udsat for kolde vinde fra nord i oktober, og på trods af mildere vejr længere mod syd blev det en usædvanlig kold måned på landsplan. Tore Meek / Scanpix Denmark

Forklaringen findes til dels i det våde danske oktobervejr.

Mens vi herhjemme havde en mild og særdeles våd måned med oversvømmelser og op mod dobbelt så meget nedbør som normalt, var situationen nærmest stik modsat i Norge.

Her var det usædvanligt koldt og overvejende tørt og klart - især i det nordlige Norge i fylkerne Troms og Finnmark, skriver NRK.

Man skal tilbage til 2009 og 2003 for at finde en koldere oktober måned på landsplan i Norge.

Den absolut laveste temperatur blev målt i Finnmark med -27,2 grader ved målestationerne Kautokeino og Karasjok 28. oktober. Gennemsnittet af de laveste temperaturer de sidste 30 år i det område er -21 grader, så det fortæller, hvor usædvanligt koldt det har været.

Varmen var over Danmark

Til gengæld har det været en halv grad varmere i Vestlandet, der ligger tættere på Danmark, og det var netop også det, vi selv kunne mærke herhjemme.

Med lavtryk og mildt vejr over Danmark blev der åbnet for kolde nordlige og nordøstlige vinde over især det nordlige Norge i store dele af oktober.

Det milde vejr mod syd og det kolde vejr mod nord hænger uløseligt sammen. For gennem hele oktober bevægede det ene lavtryk efter det andet sig fra Nordsøen og ind over Danmark med regn og mildt vejr, så man i Vestjylland fik op til 184 millimeter regn mod en normal på lidt over 90 millimeter.

Normalt bevæger lavtrykkene sig på en noget nordligere bane i oktober, så nordmændene får sin del af det milde og ustadige vejr.

Med lavtrykkene over Danmark fik man i stedet klart vejr med vinde fra nord og nordøst i store dele af Norge, og det betød, at temperaturen blev ganske lav måneden igennem.

Nordlige og nordøstlige vinde kommer nemlig fra et koldt verdenshjørne på denne tid af året, og vi skal også selv have vinden op i det verdenshjørne for at få det koldt herhjemme.