Vores jord

TV 2 Vejret planter endnu en klimaskov – og du kan være med

Den store klimaindsamling ’Danmark planter træer’ fører nu til endnu mere skov – og et stykke af skoven er vejrskov.

FAKTABOKS træ og CO2

Træer består overvejende af kulstof. Kulstof er C’et i CO2.

Træet får sit kulstof fra CO2 i atmosfæren gennem fotosyntesen. O2’en (ilten) ryger ud i atmosfæren igen.

Hvert C-atom i træet giver et CO2-molekyle mindre i atmosfæren.

Kulstof udgør godt en fjerdedel af CO2’s vægt. Et tons lagret kulstof giver fire tons mindre CO2.

Et fuldvoksent træ er ikke bare et imponerende syn. Det er også et stort massivt lager af kulstof hentet direkte ud af atmosfærens CO2. TV 2 Vejret har allerede plantet en vejrskov ved Kauslunde på Fyn, og nu følger en vejrskov ved Slagelse.

- Vi ved, at træer gør noget godt for klimaet, og derfor vil vi selvfølgelig have endnu en vejrskov, siger redaktionschef for TV 2 Vejret Peter Tanev. Han inviterer alle interesserede til at møde op lørdag 9. november for at hjælpe med at sætte træerne i jorden:

- Vi kan bruge plantedagen til at aktivere danskerne, få dem ud i vejret og måske også gøre dem klogere på klimaet.

Peter Tanev og TV 2 Vejrets vejrbil vil være til stede og sende fra arrangementet.

Danmark planter flere træer

Den fynske, første vejrskov var resultat af den store klimaindsamling ’Danmark planter træer’ 14. september. Både den fynske skov og kommende sjællandske skov syner ikke af meget nu, men over de kommende år vil træerne vokse sig store, mens seerne vil kunne følge med foran skærmen.

- Vi kommer til at følge vores skove i fremtiden. Hvordan klarer den nye skov sig, hvor meget CO2 har den nu suget ud af atmosfæren samt en masse andre spændende vinkler fra vejrskoven, lyder det fra Peter Tanev.

Fjerner mange tusinde tons CO2

Den planlagt vejrskov på Sjælland bliver en del af den store Nordskoven, som foreløbigt er planlagt til at blive 74 hektarer. Når skovene når deres fulde størrelse, vil der være bundet så meget kulstof, at de vil have fjernet omkring 40.000 tons CO2 fra atmosfæren.

- Træer er et vigtigt redskab i klimakampen, da de kan hjælpe med at mindske mængden af C02 i atmosfæren. Netop CO2 er vigtig at hive ud, da det er en drivhusgas, som bidrager til global opvarmning og påvirker vores klima, fortæller Peter Tanev.

I dag er 14,4 procent af Danmark dækket af skov. Tilsammen fylder skovene omkring 621.000 hektarer svarende til 6210 kvadratkilometer.

Peter Tanev og vejrbilen står klar til at plante den nye vejrskov lørdag 9. november.

TV2 Vejrets skov er et samarbejde med Naturstyrelsen, Growing Trees Network og Slagelse kommune. Det er blandt andet penge fra ”Danmark planter træer”, der finansierer skoven.

Hvis du har lyst til at gøre noget for klimaet og få lidt frisk luft ved samme lejlighed, kan du møde op på Stenagervej 2, 4200 Slagelse lørdag 9. november mellem 12 og 14. Der er modtagelse ved Ellipsebroen klokken 12.

KOM OG HJÆLP

Lørdag 9. november klokken 12-14 på Stenagervej 2, 4200 Slagelse.

Husk varmt tøj og lunt humør.

Du kan tilmelde dig til begivenheden på TV2 Vejrets Facebooks-side, så vi har en ide om, hvor mange der kommer. Du er dog velkommen under alle omstændigheder.