Vejr

Kan vejrskift faktisk mærkes i gigten?

De færreste gigtpatienter ser frem til forårets mørke og fugt.  Jeff Pachoud / Scanpix Denmark

Gigtpatienter oplever ofte, at vejret har stor indflydelse på deres velbefindende. Men videnskaben har svært ved at finde forbindelsen.

At gigtgener og dårligt vej går hånd i hånd, skal man ikke tale med mange gigtpatienter for at få bekræftet. Hos Gigtforeningen fortæller de, at det bekræftes af en massiv overvægt af deres medlemmer. Men videnskaben er ikke så afklaret.

- Der er nogle myter, der er så vedholdende, at man tænker, der må være noget om dem, fortæller professor, dr. med. Henning Bliddal, der er leder af Parker Instituttet på Frederiksberg Hospital.

Han forklarer, at der er lavet et videnskabeligt forsøg i England, hvor patienter førte dagbog over deres gigtgener, som man så sammenlignede med omslag i vejret. Der var sammenfald, men det var ikke overvældende.

- Det er en halv myte, for alle taler om det, og utroligt mange gigtpatienter har det måske ikke overraskende bedst, når det er varmt. Det er til at forstå. Det behøver man ikke særlig megen videnskab omkring, siger Henning Bliddal.

Varme blødgør vævet

Han sammenligner det med at stikke hænderne ned i koldt eller varmt vand. Varmen gør simpelthen vævet blødere og sætter gang i blodforsyningen.

Der er med andre ord lidt om det, men den videnskabelige dokumentation er ”tæt på nul og niks”. Den praktiske erfaring viser dog noget andet.

- Jeg taler med folk med gigt hver eneste dag, og de har det typisk skidt med vejrskift, siger Henning Bliddal.

Han mener, at forklaringen er mere kompleks, end at det blot er vejret.

Kulde og mørke

I Danmark følges kulde for eksempel typisk også af mørke. Mørke har sin egen betydning ved gigt, da lyset om dagen fremmer nogle hormoner, der dæmper gigten lidt ned. Lys dæmper også depressioner, så humøret stiger, mens mørkt, dansk vintervejr virker modsat på de fleste.

Og hvis varmen kommer, fordi patienterne rejser sydpå, er endnu flere ting, der spiller ind som for eksempel feriestemningen og maden.

Forskerne er også udfordret af, at det er meget forskelligt, hvordan patienter reagerer på vejret. Nogen har det godt i en slags vejr, mens andre har det modsat. Derfor er det også svært at lave skarpe konklusioner.

Broget billede

Spørgsmålet er så, om man kan sige, at forestillingen om, at omslag i vejret og dårligt vejr direkte kan udløse gigtgener, er rigtig eller forkert. Altså har de mange patienter, der oplever det sådan, også ret, eller er billedet mere broget?

Henning Bliddal mener, at det nok er de mange, der har ret, hvad enten forskerne kan finde fysiologisk baggrund eller ej.

- Så kan man altid diskutere, hvad årsagen er, slutter han.