Vejr

Kartofler må lagres i kuler på marken

De gammeldags metoder tages i brug, når de mange tons kartofler skal lagres.

De danske kartofler er ikke bare truet af ris og pasta. For øjeblikket er det danske nationaltilbehør også ved at drukne i regn på mange marker.

Men selvom en del af høsten står til at gå tabt, er det stadig størstedelen, der kommer op af jorden i god stand.

TV 2 Vejret har besøgt Sanderumgård uden for Odense, og her høstes der for øjeblikket over 200 tons kartofler om dagen.

- Vi er ved at tage bagekartofler op, fortæller driftsleder Henrik Terp, mens han peger ud over de store landbrugsmaskiner.

Når først kartoflerne er oven jorden, sættes den vitale lagringsproces i gang.

Kartoflerne samles på enorme lagre og i særlige containerne, og når lagerkapaciteten ikke slår til, tager den store kartoffelproducent de gamle metoder i brug. De overskydende kartofler kules ned.

- Når vi ikke har plads nok i lagrene, er vi nødt til at benytte os af kuler, og det er egentlig en ganske udmærket måde at gøre det på, siger driftslederen.

Ligger i store bunker

Kartoffelkulerne er store bunker af halm, der tillader vestenvinden at komme ind og køle kartoflerne ned. Kommer vinden i stedet ind med sibirisk kulde fra øst, har de plastiklagner, som de kan rulle ned for at beskytte de jordede knolde.

Samme metode bruges ved frostvejr. Ned med plastikken, så kartoflerne ikke bliver ødelagt af kulden.

Generelt er vejret afgørende for kartoflerne, men hos en producent som Sanderumgård har man mange muligheder for at påvirke høstens udfald.

Hemmeligheden ligger i tørreprocessen

Selvom kartoflerne er våde, kan de reddes med korrekt tørring, og på de moderne lagre kan både temperaturen og luftfugtigheden styres helt præcist.

Derfor er første stop for kartoflerne efter høsten nogle særlige tørrecontainere.

- Af hensyn til holdbarheden og for at kvaliteten kan holde sig, er det den vigtigste proces i hele kæden. At få tørret dem hurtigst muligt, siger Henrik Terp.

Skal undgå at blive grønne og kedelige

I tørrecontainerne bliver kartoflerne blæst igennem i fem til tyve timer afhængigt af luftfugtigheden og temperaturen.

Efter tørring skal kartoflerne på lager. Her opbevares de ved omkring fem-seks grader. Og så skal der være mørkt.

- Der må ikke være lys. Så bliver de grønne og kedelige, og vi vil ikke have dem at spise, lyder det fra driftslederen.

Sanderumgård kan selv have 1000 tons på lagre, og selvom det lyder af meget, kan butikskæden, som Sanderumgård leverer til, på en god dag bestille 100 tons.

Hele årets høst forventes at løbe op i omkring 10.000 tons kartofler.