Vejr

Tre omkommet under voldsomt uvejr i Sydfrankrig

Sydfransk by fik 249 millimeter regn, da veje og jernbaner blev skyllet væk.

Et voldsomt uvejr har det seneste døgn ramt Sydfrankrig med rekordstore mængder regn og vindstød af orkanstyrke.

Tre mennesker er omkommet under uvejret, der har givet oversvømmelser i flere sydfranske byer. Det oplyser nyhedsbureuaet Reuters.

Med mere end 200 millimeter regn i løbet af onsdag er veje og jernbanestrækninger skyllet væk flere steder nær den franske middelhavskyst i et stort område fra den spanske grænse og til Marseille.

Jernbanestrækningen fra Montpellier til Barcelona med højhastighedstoget TGV blev hårdt ramt, og der kan gå to uger, inden skaderne er udbedret.

Det forventes, at der tidligst kører tog mellem Spanien og Frankrig 4. november.

Gader blev til floder

I flere mindre byer nær Montpellier forvandlede de enorme mængder regn på få timer gader til floder, og de kraftige vindstød, der nåede orkanstyrke, væltede træer og blæste hustage af flere steder i det sydligste Frankrig.

Mere end 2000 redningsfolk blev sendt ud til mere end 1700 aktioner i løbet af onsdag, hvor også 1000 mennesker blev evakueret under det voldsomme vejr.

Marseille også ramt

Også storbyen Marseille blev ramt af oversvømmelser efter det voldsomme regnvejr.

I den indre del af byen og nær havneområdet gik trafikken i stå, mens caféer og butikker lukkede.

Byens parker og flere sporvognslinjer blev også lukket på grunden af faren for væltede træer.

Regnen satte rekord

Oversvømmelserne kom efter et døgn med mere end 200 millimeter regn flere steder i den sydlige del af Frankrig.

Beziers nær Montpellier var et af de steder, der blev hårdest ramt.

Fra onsdag middag og frem til torsdag middag faldt der hele 242 millimeter regn.

Det er ifølge den franske vejrtjeneste Meteo France den største mængde nedbør, der nogensinde er faldet i Beziers på et døgn.

En stor del af nedbøren faldt på få timer. I løbet af 12 timer faldt der 211 millimeter, mens der i løbet af seks timer onsdag morgen og formiddag kom 198 millimeter regn.

Det er nedbørmængder, der svarer til skybrud uafbrudt seks timer i træk.

Skybrud er en betegnelse, der anvendes om kraftig nedbør på 15 millimer regn på en halv time.

Da regnvejret var voldsomst, faldt der i Beziers hele 50 millimeter på en time - mellem klokken otte og ni onsdag morgen.

De kraftigste vindstød blev målt på øen Ile du Levante ud for Toulon, hvor der blæste vindstød på 37 meter per sekund - der er langt over grænsen for orkan.

Opstod på grænsen til rekordvarme

Det voldsomme uvejr, der først på ugen også ramte det østlige Spanien, opstod i forbindelse med meget varm luft, der blæste op over Middelhavet.

På grænsen til køligere luft over det vestlige Frankrig og det nordvestlige Spanien blev der dannet kraftige regn- og tordenbyger, der fra Spanien bevægede sig op over den sydlige del af Frankirg.

Mens uvejret rasede over Sydfrankrig, blev der sat varmerekord på Korsika.

Onsdag nåede temperaturen i Ajaccio 31,7 grader. Tirsdag var der allerede blevet målt 33,1 grader. Det er den højeste temperatur i Ajaccio i den sidste tredjedel af oktober måned, siden målingerne begyndte i 1949.