Vejr

Prognose: Vinteren bliver blæsende og mild

Blæst ved Vestkysten. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Ifølge modellerne er der bedst chance for vintervejr i februar, mens det bliver meget blæsende og mildt ved årsskiftet.

Nye prognoser for vinteren peger på, at det varme vintertøj kan blive i skabet, og skiene skal man kun finde frem, hvis man tager på vinterferie.

Nedenstående grafik viser i store træk vintervejret i Europa. Danmark vil ligesom de britiske øer og det meste af Skandinavien ifølge prognosen være præget af blæsevejr, der kommer fra vest.

Den amerikanske vejrtjeneste Accuweather fortæller, at især i begyndelsen af januar kan man forvente hyppige kraftige blæsevejr fra Atlanterhavslavtryk.

Vinterprognose for Europa.

Det betyder, at vejret kommer fra vest, som er det milde hjørne om vinteren. Derfor vil temperauren i Danmark generelt ligge et stykke over frysepunktet, og det meste nedbør vil falde som regn. Regnen vil være hyppig og til tider ret kraftig.

Mulighed for hvid februar

I februar forudsiger prognoserne, at strømmen af lavtryk fra vest vil aftage. Det giver mulighed for, at sne og kulde kan ankomme fra øst.

Som man kan se på grafikken, er vinterkulden samlet i Nordøsteuropa. Skulle vintervejret ankomme til Danmark, er det derfor sandsynligvis kulden, man kan se over Finland og Baltikum, som kan trænge længere mod vest - og det er der bedst mulighed for i februar.

Selvom man er vinterglad, og der er forbedret mulighed for sne i februar, skal man ikke forvente en sibirisk kuldebølge, som den vi oplevede for to vintre siden. Det peger prognoserne ikke på.

Sne og god skisæson i Alperne

Kigger vi uden for Danmark, peger prognoserne på, at der kommer meget sne til Alperne, og større snevejr kan komme allerede tidligt på vinteren. Det var præcis det, vi oplevede sidste vinter, hvor især de nordlige alper fik voldsomme snemængder.

Les Deux Alpes, skiområde i de franske alper, 3. januar 2019. JEFF PACHOUD / AFP

Når lavtryk løber gennem Danmark om vinteren, giver det ofte perioder med kold nordenvind til Alperne. Det er netop de ingredienser, der skal til, for at der kan falde store mængder sne på nordsiden af Alperne.

Kærkommen regn til Portugal og Spanien

På ovenstående grafik kan man i området fra den Iberiske halvø og over den centrale del af Europa læse, at der ventes regn, hvilket er meget gavnligt. Det skyldes, at man mange steder i den del af Europa har haft tørke. Regn og sne er derfor kærkommen. Eksempelvis har Portugal og Spanien haft tørke, og vandstanden i Rhinen er lavere end normalt.

Tørke i den sydlige del af Portugal, 9 oktober 2019.

En sæsonprognose er ikke en enkeltstående prognose, men en samling af prognoser. Da der er flere prognoser, peger de også i forskellige retninger. Artiklen her bygger på det mest sandsynlige udfald, men der er naturligvis stor usikkkerhed, når man skal forudsige vejret så langt frem i tiden.