Vejr

Middelhavsområdet kan blive ramt af voldsomt uvejr

Fra slutningen af weekenden og en del af næste uge venter der meget ustadigt vejr over den vestlige del af Middelhavet. Lokalt kan der falde over 500 millimeter regn. Jose Jordan / Ritzau Scanpix

I løbet af weekenden og næste uge kan den vestlige del af Middelhavet blive ramt af voldsomme uvejr - og måske et særlig sjældent vejrfænomen.

Vejret i efterårsferien er ikke noget at råbe hurra for, medmindre man er vild med regn.

Derfor kan det virke fristende at pakke kufferten og tage en ferie sydpå i løbet af weekenden eller næste uge.

I så fald er det en god idé at forberede sig på, at turen kan blive en vejrmæssigt dramatisk fornøjelse i løbet af næste uge - i hvert fald i Middelhavsregionen.

Meget kold luft i stor højde bevæger sig ind over den vestlige del af Middelhavet fra nordvest, og det gør atmosfæren særdeles ustabil.

Et område med kold luft i højden placerer sig over det vestlige Middelhav i starten af næste uge. Det giver særdeles ustabilt vejr, med risiko for dannelsen af en 'medicane'.

Når temperaturforskellen mellem 'toppen' og 'bunden' af atmosfæren er stor, er der stor tilbøjelighed til at luften stiger til vejrs, hvorved der kan dannes kraftige uvejr.

Det er netop, hvad der sker, når den kolde luft bevæger sig ind over det varme Middelhav, hvor vandtemperaturen fortsat er mellem 20 og 24 grader.

Ikke nok med tordenbyger, som til sammen kan give flere hundrede millimeter regn, så kan der måske også dannes et særligt - og voldsomt - vejrfænomen over det vestlige Middelhav.

Usædvanligt - og voldsomt - vejrfænomen kan blive dannet

Vejrsystemet, der måske bliver dannet, er kendt som en medicane, der har visse ligheder med de frygtindgydende tropiske orkaner, der dannes over de varme verdenshave i sommermånederne.

Ligesom tilfældet er det med tropiske orkaner, opstår medicanes over relativt varmt hav, men kræver ikke nær så høje vandtemperaturer, som det der kræves for dannelsen af tropiske orkaner.

Det er et særligt og relativt sjældent vejrfænomen, der fra sidst på weekenden og i næste uge måske kan dannes over den vestlige del af Middelhavet som følge af det ustabile vejr.

29. september 2018 blev dele af Grækenland ramt af en kraftig medicane, som gav oversvømmelser, vindstød af orkanstyrke og store bølger.

Som navnet antyder, er medicane en sammentrækning af ordene mediterranean og hurricane. I nogle af de mere voldsomme medicanes kan der udvikles et regulært 'øje', som vi kender det fra tropiske orkaner.

29. september sidste år blev store dele af Grækenland ramt af en usædvanlig kraftig medicane, der fik navnet 'Zorbas'.

En af de mest berømte medicanes blev dannet over Middelhavet i midten af januar 1995. Foto: NOAA

I denne omgang ser det dog ud til, at det pæne sensommervejr fortsætter over den centrale og østlige del af Middelhavsområdet.