Vejr

Kraftige skybrud og usædvanlig varme ramte Danmark søndag aften

Oversvømmelser på mark ved Skodborg nær Vejen 13. oktober 2019. Per Allan Lunding / Privatfoto

Med 19,1 grader blev søndag den hidtil varmeste dag i oktober - selvom temperaturen blev målt en time før midnat.

Selvom kalenderen viser at vi befinder os i midten af oktober, kunne man søndag aften en overgang være fristet til at tro, at vi befandt os i slutningen af august, eller begyndelsen af september.

Radar - nedbør i Danmark lige nu

Se radar for nedbør i hele Danmark i form af regn, sne eller slud. Vores online-vejrkort viser, hvordan nedbøren har bevæget sig de seneste tre timer. 

Se vores nedbørsradar her

På forsiden af det lavtryk, som mandag har givet os kraftig blæst, blev der dannet kraftige regn- og tordenbyger, som var et sommeruvejr værdigt.

I løbet af aftenen drev de kraftige byger op over Danmark fra sydvest, og på sin vej blev de kraftigere og kraftigere. De kraftigste byger ramte Storebæltsregionen og Odsherred, hvor der flere steder blev registreret officielle skybrud.

I Kalundborg faldt der på 30 minutter 17,9 millimeter regn, hvilket er mere end de 15 millimeter, der definerer grænsen for skybrud.

Oversvømmelser på Frederiksberg søndag aften.

På Røsnæs - det vestligste punkt på Sjælland - faldt der på en halv time 16 millimeter regn. Skybrud i oktober er absolut ikke noget, der sker hvert år, da luften på denne årstid generelt indeholder mindre vanddamp end om sommeren, hvor skybrud er langt mere hyppige.

Bygerne var med torden og gav oversvømmelser flere steder

De kraftige byger gav flere steder oversvømmelser - især fordi nedbøren faldt på i forvejen regnmættet jord. Flere steder er åer gået over deres bredder, ligesom lavtliggende områder i landskabet er oversvømmet.

I København, hvor der faldt op mod 13,4 millimeter på 30 minutter, medførte de kraftige byger også oversvømmelser af flere viadukter.

Mest nedbør faldt der netop ved Røsnæs med 29,5 millimeter, mens der ved Store Jyndevad, ved dansk-tyske grænse, faldt 28,3 millimeter i løbet af søndagsdøgnet.

Derudover var bygerne ledsaget af en for årstiden ganske heftig lynaktivitet. I løbet af søndag aften blev der registreret cirka 200 lyn over dansk område.

Oversvømmelse på Tuborgvej i Hellerup.

Usædvanlig varme - sent om aftenen

Lavtrykket der gav anledning til både kraftige byger og kraftig blæst, blev dannet på grænsen mellem meget varm luft mod sydøst og køligere luft mod nordvest.

Netop den meget varme luft på østsiden af lavtrykket strømmede søndag aften op over den sydøstlige del af Danmark, hvor temperaturen steg til et helt usædvanligt niveau.

Således blev der klokken 23 målt sommerlige 19,1 grader ved Hammerodde på nordspidsen af Bornholm. Det svarer til dagtemperaturen i slutningen af august, og samtidig blev der registreret vindstød på 18 meter per sekund, hvilket må have gjort det til en meget særpræget oplevelse.

Dermed blev søndag den hidtil varmeste dag i oktober - selvom temperaturen blev målt en time før midnat.

Tirsdag kan temperaturen måske nå 19-20 grader i den sydlige del af landet, når meget varm luft igen strømmer op over Danmark fra syd.