Vejr

Før stormvejret - her er der risiko for skybrud

Usædvanlig varm luft over Tyskland er en medvirkende årsag til, at der kan opstå kraftige byger over Danmark søndag aften. Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Bygerne dannes i bagkanten af et større regnvejr.

Efteråret er det omskiftelige vejrs årstid, og i år er ingen undtagelse. Vi har allerede oplevet kraftig regn, nu er der blæst på vej, og inden det får vi kraftige byger i dele af landet.

Atmosfæren er ladet med energi for tiden, og natten til mandag bliver noget af den udløst i en mindre storm, som trækker hen over Danmark.

Men inden stormen kommer, bliver noget af atmosfærens energi omsat i kraftige bygeskyer, og der er risiko for skybrud.

Man er mest udsat i et område fra Sønderjylland og op over dele af Østjylland og hen over især det nordlige Fyn til det vestlige og nordlige Sjælland. Risikoen er størst midt på aftenen.

TV 2 Vejret har derfor udstedt et varsel for skybrud gældende i disse områder fra klokken 19 til 23.

Varm luft fra Tyskland bliver omsat til byger i en front

De kraftige byger dannes på sydsiden af en varmfront, som trækker op over Danmark fra syd. Fronten adskiller nærmest sommervarm luft over Tyskland fra en langt køligere variant over Skandinavien.

Og det er en skarp kontrast, der skaber både blæst og byger. I bygerne er det varmen og fugten, der bliver omsat til intens regn, og man vil opleve at stille og let regn breder sig op over det meste af landet hen over eftermiddagen. Ud på aftenen begynder en opklaring at trække op over de sydlige egne.

Det er netop lige før, det klarer op, at der kan komme kraftige byger af en sådan kaliber, at der lokalt kan falde mere end 15 millimeter på en halv time, hvilket er kriteriet for skybrud. Om det bliver overskredet eller ej er i sagens natur altid usikkert, men der er en forhøjet risiko, og under alle omstændigheder tyder det på en god skylle over den sydlige og østlige del af Danmark til aften.

Skybrud på den her tid af året er usædvanligt. Til gengæld er det også usædvanligt varmt over Tyskland, så derfor hænger det fint sammen rent meteorologisk.