Vejr

Træt af efterår? Du kan finde sommervarme lige syd for Danmark

Få timer i bil eller en kort flyvetur kan bringe dig fra regn og rusk til sommervejr.

Efteråret har for alvor indfundet sig med regn og rusk, og man kan næppe forestille sig en mere våd og grå begyndelse på efterårsferien end den aktuelle.

Der er imidlertid hjælp at hente i Tyskland, for her får man et stykke over 20 grader de næste par dage.

Sådan beskriver prognoserne det, og de er endda ret enige. Og vi kan såmænd få en snert af varmen sent søndag aften i Sønderjylland.

Prognose for temperaturen søndag eftermidag over Mellem- og Nordvesteuropa. Enkelte prognoser har 25 grader i Berlin.

Mere end otte grader varmere end normalt

I Berlin er der en reel mulighed for, at man får en meteorologisk sommerdag søndag, og allerede i løbet af formiddagen vil vejret være smukt og lunt.

Flere prognoser har 23-24 grader i Tysklands hovedstad, og en enkelt forudsiger hele 25 grader sidst på eftermiddagen, hvilket er tæt på den såkaldte dekaderekord for perioden 11. til 20. oktober. Den er indtil videre på 25,7 grader, og den blev sat så sent som sidste år i Tempelhof-lufthavnen.

Helt frem til onsdag er der chance for, at temperaturen holder sig over 20 grader om eftermiddagen. Man har altså en oplagt mulighed for at få varmen igen og sol i ansigtet tæt på Danmark.

Temperaturens afvigelse fra det normale søndag eftermiddag. Et lavtryk over de Britiske Øer virker som en varmepumpe og sender varm luft fra Sydeuropa og Afrika langt op over Europa.

Det er nemlig ikke kun i Berlin, at det kan blive så varmt. I det meste af Tyskland kan man se frem til en søndag med over 20 grader, og helt op til Østersøen kan det blive ganske sommerligt.

Stort set hele Mellem- og Sydeuropa får temperaturer langt over det normale for årstiden, men tyskerne får den ubetinget største afvigelse fra det, man kan forvente på den her tid af året.

En enkelt prognose sender den varme luft op over Danmark sent søndag aften. Så varmt bliver det nok næppe, men 17-18 grader er inden for rækkevidde i Sønderjylland.

Et lavtryk over de Britiske Øer virker som en gedigen varmepumpe. For på østsiden af det strømmer varm luft fra Sydeuropa op over det meste af Europa og helt frem til Danmark. Men ikke helt op over os.

Vi må nøjes med mildt vejr, regn og blæst - endnu en gang. Dog med en lille chance for en ekstraordinær lun søndag aften i Sønderjylland, som det fremgår af kortet her over.