Vejr

Mere end 50 millimeter regn og særlige landskabsmæssige problemer gav omfattende oversvømmelser

Jorden kunne ikke suge mere regn til sig, da et særligt frontsystem trak hen over Danmark.

Talrige huse stod fredag aften med vand i stuerne, og der var vand i gaderne mange steder i Trekantsområdet. Særligt Vejle har været hårdt ramt.

Oversvømmelserne var en konsekvens af et massivt regnvejr, som op til efterårsferien fik flere åer og vandløb til at gå over deres bredder, og marker og lavninger blev fyldt med regnvand.

Fra torsdag aften klokken 23 og frem til samme tidspunkt fredag aften faldt der 52,7 millimeter regn i Askov nær Vejen, mens man i Billund i samme periode fik 45,2 millimeter. Af disse regnmængder er mere end 24 millimeter faldet på blot seks timer, og dermed har der tilmed været tale om kraftig regn.

Regnmængder fra torsdag aften klokken 23 og et døgn frem. Man fornemmer et kileformet område fra Trekantsområdet og hen over Fyn til Sjælland, hvor der er faldet mest regn.

Kigger man på de seneste 72 timer frem til lørdag morgen, har man samlet set fået henholdsvis 66 og 62 millimeter i Askov og Vejen.

Vådt efterår og kuperet terræn forværrede problemerne

Billedet er nogenlunde det samme fra Midtjylland og helt ned til den tyske grænse og videre hen over Fyn til Sjælland. Store områder har dermed været udsat for intens regn.

Konsekvenserne af regnen blev store, fordi det i forvejen våde efterårsvejr har gjort, at jorden er mættet med vand. Fredagens regn samlede sig derfor på marker og lavtliggende områder, som blev oversvømmet.

Jyllands terræn er ydermere ganske kuperet øst for den jyske højderyg, hvor Vejle ligger. Det betyder, at enorme regnmængder fra et stort opland strømmede sammen og endte i ganske få vandløb. Blandt andet i Vejle Å, som derfor ikke havde andre muligheder end at gå over sine bredder.

Højdekort af landskabet omkring Vejle. Mørke orange-brune farver er højt, mens grønt er lavt. Man fornemmer, hvordan regnvand vil strømme ned mod Vejle Ådal, når jorden i bakkerne ikke kan suge mere.

Vandstanden i Lillebælt og det sydlige Kattegat var desuden lettere forhøjet med op til 49 centimeter over normalt dagligt vande, og det har også bidraget til at hæve vandstanden i den nedre del af Vejle, hvor åen møder fjorden.

Vejle har dermed været særligt udsat, men problemerne har været udbredte hen over hele den sydlige halvdel af landet. Man har set mange tilfælde af underminerede veje og skinner samt mudderskred.

Lavtryk, bølget front og varm luft

Regnen kom især i fire bølger fra sent torsdag aften og frem til fredag aften.

Lige over midnat natten til fredag satte den første intense bølge af regn ind, da et stort regnområde fra Nordsøen trak ind over det sydlige Jylland.

Vejrsituationen natten til fredag. Et lavtryk markeret med T (fra tief = lav på tysk) trækker nord om Danmark, mens den bølgende front ad flere omgange giver intens regn over Danmark.

Fredag morgen kom der nye forsyninger fra vest, og fra fredag middag og hen over eftermiddagen silede regnen atter for så efter en kort pause at sile ned igen fredag aften. Først i løbet af natten til lørdag er regnen for alvor aftaget.

Den meteorologiske forklaring på så megen regn finder vi i et lavtryk og det tilhørende frontsystem.

Lavtrykket bevægede sig fra de Britiske Øer mod Mellemskandinavien, mens frontsystemet trak lige hen over Danmark. Fronten slog flere knæk og lignede en linje af bølger, og dermed kom regnen ad flere omgange. Varm og fugtig luft i selve fronten gjorde, at regnen udover at være langvarig også blev særlig intens.