Supertyfon fortsætter ufortrødent mod Japan

Myndighederne advarer om livsfarlige forhold, og store sportskampe aflyses for at få folk til at blive hjemme.

I Japan forbereder man sig på en supertyfon, der nærmer sig landets hovedstad, Tokyo. Tyfonen Hagibis forventes at bevæge sig hen over megabyen lørdag, og den kan ramme med voldsom, ødelæggende kraft.

Tokyo er verdens mest befolkede byområde med 37 millioner indbyggere.

Den amerikanske meteorolog Bob Henson fra Wunderground.com sammenligner Hagibis med kategori 2-tyfonen Faxai, der ramte Tokyobugten sidste måned.

Faxai forårsagede mere end 20.000 registrerede skader til en samlet værdi af over 60 milliarder kroner. Mange af skaderne efter Faxai er fortsat ikke udbedret. Blandt andet skete der omfattende skader på elnettet, da elmaster blev blæst omkuld og skabte ugelange problemer med strømforsyningen i nogle af de ramte områder.

Forskellen mellem Hagibis og forgængeren er, at Hagibis bliver større, kraftigere og vil vare længere. Særligt er omfanget af en eventuel medfølgende stormflod afgørende for, hvor hårdt indbyggerne i Tokyo bliver ramt.

Sportskampe aflyses

Arrangørerne af World Rugby Cup har taget konsekvensen og har ifølge nyhedsbureauet AP aflyst to planlagte kampe på lørdag. Et maratonløb er også blevet aflyst, ligesom det også forventes at få indflydelse på Formel 1 i Suzuka i det centrale Japan.

Hagibis er det filippinske ord for fart, og tyfonen nærmer sig den japanske hovedø med 20 kilometer i timen. Hagibis vindstød er torsdag middag dansk tid målt til 280 kilometer i timen omkring 1000 kilometer fra Japan.

Torsdag middag har Hagibis kurs direkte mod Japan.
Torsdag middag har Hagibis kurs direkte mod Japan. Foto: TV 2

Svarer nu til Dorian

Tyfonen er lige nu det, som svarer til en kategori 5-orkan, men den forventes at aftage i styrke, efterhånden som den bevæger sig hen over det lidt køligere vand i havet ud for Japan.

Kategori 5 er orkanskalaens højeste trin og svarer til orkanen Dorian, der ramte Bahamas i august med enorme ødelæggelser til følge.

Det japanske meteorologiske institut forventer, at Tokyo bliver ramt sent lørdag aften, og de advarer folk mod livsfarlige forhold under uvejret.

Allerede fredag kan kystområderne blive ramt af langvarige skybrud og høje bølger, hvilket kan føre til oversvømmelser.

Under aflysningen af weekendens rugbykampe viser arrangørerne størrelsesforskellen mellem den tidligere tyfon Faxai og den kommende, Hagibis.
Under aflysningen af weekendens rugbykampe viser arrangørerne størrelsesforskellen mellem den tidligere tyfon Faxai og den kommende, Hagibis. Foto: Matthew Childs / Ritzau Scanpix

Dårlig timing

Uvejret rammer midt i en forlænget weekend, da mandag også er en fridag. Derfor er der også planlagt særligt mange aktiviteter i de kommende dage.

Udbyderne af offentlig transport som tog og fly forventer omfattende aflysninger. Alt efter tyfonens udvikling kan de fleste fly og tog blive indstillet allerede fredag, hvilket gør det endnu mere vanskeligt at afvikle store arrangementer.

Tilskuerne vil simpelthen risikere at strande langt hjemmefra under farlige forhold.

Hagibis ses her sydøst for Japan.
Hagibis ses her sydøst for Japan. Foto: Nasa Goddard Modis Rapid Response / Handout / Ritzau Scanpix