Vores jord

Klimaørn tager dig med hen over Alperne

Et kamera monteret på ryggen af en ørn giver en unik flyvetur hen over Europas truede gletsjere.

Europas gletsjere er under pres, og det vil klimagruppen EagleWings sætte fokus på med en video om set fra en ørns synspunkt.

Gruppen har monteret et lille kamera på den ni år gamle havørn Victor, hvorefter gruppen har sendt den ud på en flyvetur hen over fem europæiske gletsjere i fem forskellige lande.

Kameraet er så småt, at det ikke generer den store fugl.

Videoen viser Victors fem ture, fra den letter fra falkoneren Eva Meyriers arm, til den lander hos gruppens stifter, den franske falkoner Jacques-Olivier Traver.

Victor får en godbid af Eva Meyrier, mens den sidder trygt på Jacques-Olivier Travers arm.

Victor flyver først i tyske Zugspitze, så østrigske Dachstein, italienske Marmolada, schweiziske Piz Corvatsch og til sidst franske Aiguille du Midi.

Og der er grund til at være bekymret for Europas gletsjere.

Ifølge den seneste klimarapport fra FN’s klimapanel IPCC kan vi forvente, at 80 procent af Europas gletsjere vil være borte ved århundredeskiftet.

Her gøres Victor klar til en tur hen over gletsjere og bjerge fra Plan de l'Aiguille til Chamonix af falkoneren Eva Meyrier.  

Havørnen er Nordeuropas største rovfugl med et vingefang på op mod 244 centimeter.

I Danmark blev den regnet for udryddet i 1917, men siden 1995 er den store fugl vendt tilbage. Antallet af ynglende par i Danmark er i stigning, og Dansk Ornitologisk Forening opgjorde antallet af par til 72 i 2015.

Victor flyver hen over truede gletsjere i fem europæiske lande.