Vejr

Supertyfon opstod usædvanligt hurtigt

Lørdag kan tyfonen gå i land i Japan.

Tyfonen Hagibis er gået fra en tropisk storm til en kategori 5-supertyfon på noget nær rekordtid. Det skriver Weather.com.

Den er den kun femte kategori 5-tyfon målt nogensinde.

Uvejret begyndte som et tropisk lavtryk og udviklede sig derfra til en storm ude over det vestlige Stillehav. Og så gik det ellers løs.

På 24 timer gik Hagibis ifølge det amerikanske tyfonvarslingscenter, JTWC, fra anslåede vindhastigheder på 96 kilometer i timen til vindhastigheder på 256 kilometer i timen.

Det er en af de mest eksplosive udviklinger i et tropisk uvejr målt nogensinde, og ifølge Weather.com er der ikke set noget tilsvarende i det vestlige Stillehav i mindst 23 år.

TYFON ELLER ORKAN?

Betegnelsen tyfon bruges i den asiatiske del af Stillehavet.

Omkring Afrika og Amerika bruges betegnelsen orkan.

I begge tilfælde bruges kategoriseringen et til fem, hvor kategori et nogenlunde begynder, hvor de kraftigste uvejr i vores del af verden holder op.

En kategori fem er i princippet altødelæggende.

Har strejfet Guam

Hagibis’ øje er kun omkring otte kilometer i diameter. Dermed er det meget mindre end de 30 til 60 kilometer brede øjne, som tilsvarende uvejr normalt er udstyret med.

Tyfonen Hagibis befinder sig stadig ude over havet og truer indtil videre ikke tæt befolkede områder. På øen Guam, der er blevet passeret af den yderste del af tyfonen, har i hvert fald 140 indbyggere ifølge nyhedsbureauet Reuters søgt tilflugt i beskyttelsesrum.

Lørdag kan den gå i land i Japan, men meget kan ske inden da.

Går og ned

Den er tirsdag aftaget en smule og er en kategori 4-tyfon, men den forventes at tage til i styrke og blive en kategori 5-tyfon.

- Det er en af dem, vi skal holde øje med, siger meteorolog ved TV 2 VEJRET Anders Brandt.

Ifølge de nuværende prognoser vil den passere Japan som en kategori 2-tyfon. Udover de kraftige vinde vil Hagibis også bringe store mængder regn med sig.