Vejr

Røg fra naturbrand fanget i kløfter

Et meteorologisk fænomen forhindrede røgen fra en langvarig naturbrand i at stige til vejrs fra kløfter på nordsiden af Arizona.

En astronaut på den internationale rumstation ISS har indfanget et fascinerende fænomen på et billede, som NASA netop har frigivet.

Under sig så astronauten et net af kløfter i et afsidesliggende område af Arizona, og kløfterne var fyldt med hvid røg. Næsten som hvis der var opstået et enormt floddelta.

Røgen stammede fra en naturbrand, og den havde forsamlet sig på grund af såkaldt inversion, hvilket er et grænselag, der kan opstå, når temperaturen i modsætning til normalt stiger i højden.

Lægger et låg på røgen

Røgpartikler er normalt varmere end luften omkring dem. Derfor er de lettere og bevæger sig af den grund opad.

Men med inversion rammer røgen en grænse, hvor luften pludselig er varmest, og røgpartiklerne derfor ikke kan komme videre.

- Inversionslaget laver et låg, der fanger røgen i de her kløfter. Den kan ikke komme til siden på grund af bjergsiderne, og den kan ikke komme op på grund af inversionslaget, forklarer meteorolog ved TV 2 VEJRET Jens Ringgård Christiansen.

Inversionslaget er særligt stærkt og lavtliggende om morgenen. Derfor kan det fange røgen nede i dalen.

- Når temperaturen stiger i løbet af dagen, så løfter inversionslaget sig. Det betyder, at røgen kan hæve sig over bjergsiderne og brede sig ud til siden. Nogle dage kan inversionslaget ophæves fuldstændigt, og så er der intet til at holde røgen tilbage, siger Jens Ringgård Christiansen.

Homogent landskab

For at røgen skal kunne fanges så tydeligt som på astronautens billede, kræver det, at kløfterne er relativt ensartede i højde og dybde. Ellers ville røgen løbe over nogle steder eller forsamles andre.

Røgen er formentlig også blæst ind lidt væk fra selve branden. Der, hvor ilden raser lige nedenunder, vil røgen være så varm, at den vil kunne passere inversionslaget.

Naturbranden, der fik navnet Castle Fire, opstod ved et lynnedslag i Kaibab-plateauet på den nordlige grænse af Grand Canyon.

Branden havde stået på i mere end en måned, da billedet blev taget. I alt 19.000 hektarer blev ramt af ilden, inden branden gik i sig selv.