Vejr

Grækenland ramt af voldsomme uvejr

Kraftig tordenbyge bevæger sig ind over Athen 3. oktober 2019. Nick Kekesis / Privatfoto/Facebook

Flere steder i Grækenland er man det seneste døgn blevet ramt af voldsomme tordenvejr.

Selvom Grækenland ofte forbindes med varmt og solrigt vejr langt ind i efteråret, så kan elementernes rasen også mærkes på den kanter på denne årstid.

Det har man måtte sande det seneste døgn, hvor flere kraftige uvejrsområder har bevæget sig ind over Grækenland fra vest og sydvest.

Uvejret bevæger sig ind over Athen torsdag eftermiddag. Parthenon-templet på Akropolisklippen ses i venstre side, mens uvejrets dravat kan se i højre side af billedet.

De voldsomme uvejr var ledsaget af torden, hagl, vindstød af stormende kuling og store mængder regn. I løbet af torsdagsdøgnet er der faldet mest regn i Aktion, hvor der er løbet 64,9 millimeter regn gennem nedbørsmåleren.

Derefter følger Kerkyra med 58,6 millimeter, mens man i Ioannina har fået 52 millimeter. Lokalt kan der dog sagtens være faldet større nedbørsmængder end de her angivne.

Derudover er nedbøren flere steder faldet på kort tid, hvilket har ført til oversvømmelser.

Posted by Άγγελος Σπυριρής on Thursday, October 3, 2019

Uvejrene var med 'dravater' og mammatus

På forsiden af de kraftige byger blev der mange steder dannet såkaldte 'dravater', som er en pølselignende sky, der markerer begyndelsen på en kraftig byge.

Dravaten dannes i forbindelse med uvejrets gustfront, når kold luft fra tordenbygen strømmer ud og løfter den varme og fugtige luft rundt om bygen til vejrs. På den måde dannes der en karakteristisk skyformation, som på engelsk går under navnet shelf cloud eller roll cloud, hvis skypølsen er separeret fra selve tordenskyen.

Usædvanligt imponerende mammatus-skyer set over Agrinio fredag morgen.

Derudover var tordenbygerne også ledsaget af såkaldte mammatusskyer. De dannes på 'bagkanten' af en byges ambolt-sky og opstår, når nedsynkning af luft finder sted i den del af skyen.

Luften, der synker ned, opvarmes, men ikke lige hurtigt. Dér hvor luften er tør, opvarmes luften hurtigst, mens det går langsommere, dér hvor luften er fugtig. Luften inde i skyen er fugtig og afsløres derfor som 'poser' eller 'kugler' af luft, som nærmest ser ud til at dryppe ned fra undersiden af skyerne.

Koldfront har skabt uvejret

De voldsomme uvejr - som flere steder fortsætter fredag - er dannet på forsiden af en koldfront, der har løftet den varme og fugtige luft til vejrs.

Satellitbillede af Grækenland fredag klokken 10. De hvide skyer er tordenbygerne set ovenfra.

Torsdag nåede temperaturen i Leonidio på Peloponnes 31,9 grader, mens man lørdag kan se frem til temperaturer på mellem 21 og 27 grader.