Vejr

Den tidligere tropiske orkan Lorenzo rammer Irland i aften

Enorme bølger skyllede ind over kysten på Sao Mateus, Azorerne, onsdag. Torsdag aften rammer stormlavtrykket - der engang var Lorenzo - Irland. Rafael Marchante / Ritzau Scanpix

Torsdag aften og natten til fredag kan vindstødene nå orkanstyrke langs den vestirske kyst.

Onsdag morgen blev Azorerne ramt af det værste uvejr i 93 år, da den tropiske orkan Lorenzo passerede forbi den vestlige del af øgruppen med vindstød, der nåede 40 meter per sekund.

Tropiske orkaner

En tropisk storm eller orkan er et uvejr bestående af kraftige tordenbyger og stærke vinde. De dannes over tropiske havområder på minimum 5° nordlig eller sydlige bredde, hvor vandet er varmere end ca. 27 grader.

De dannes dermed fundamentalt anderledes end storme og orkaner på vores breddegrader, som opstår på grund af temperaturforskelle mellem nord og syd.

I Atlanterhavet og den østlige del af Stillehavet kaldes de tropiske orkaner for hurricanes, og det gør vi også herhjemme for at adskille dem fra vores 'hjemlige' storme og orkaner. I den vestlige del af Stillehavet kaldes de tyfoner. I Det Indiske Ocean og omkring Australien kaldes de tropiske cykloner.

Tropiske orkaner klassificeres normalvis efter vindhastigheden på Saffir-Simpson-skalaen, der går fra 1 til 5, hvor 5 er kraftigst:

Tropisk lavtryk: >17,5 m/s
Tropisk storm: 17,5 - 32,5 m/s
Kategori 1: 32,5 - 42,4 m/s
Kategori 2: 42,5 - 49,9 m/s
Kategori 3: 50,0 - 57,9 m/s
Kategori 4: 58,0 - 68,9 m/s
Kategori 5: > 69,0 m/s 
 

Nu har stormen bevæget sig længere mod nordøst og undergået en forvandling til et almindeligt stormlavtryk, som vi kender det på vores breddegrader, eller dét der kaldes for et ekstratropisk lavtryk.

Samtidigt har det kurs direkte mod den irske vestkyst, hvor stormen forventes at ramme torsdag aften, hvorefter den vil kunne vare ved frem til ud på natten til fredag.

Det har fået de irske meteorologer til at udsende et varsel om farligt vejr, der gælder for distrikterne Galway, Mayo, Clare, Kerry og Limerick.

Når den tidligere tropiske orkan rammer torsdag aften, forventes det at blive med middelvinde på 23 meter per sekund, mens vindstødene med 33 meter per sekund kan nå orkanstyrke.

Lokalt kan middelvinden dog også nå fuld storm - dét sker, hvis vindhastigheden overskrider 24,4 meter per sekund.

Torsdag aften vil 'Eks-Lorenzo' befinde sig vest for Irland og give storm med vindstød af orkanstyrke, mens bølgerne kan blive over 12 meter høje.

Udover at give meget kraftig vind, så vil stormlavtrykket også generere bølger, som kan nå en højde på 12 til 15 meter i havet vest for Irland.

Irland er før blevet ramt af gamle tropiske orkaner

Det er ikke første gang, at Irland har stiftet bekendtskab med tidligere tropiske orkaner. Senest var 16. oktober 2017, hvor den tropiske orkan Ophelia ramte Irland som den kraftigste i 56 år.

I 1961 ramte orkanen Debbie Irland med vindstød på 51 meter per sekund.

Lorenzo har bevæget sig fra troperne til Azorerne og nu vil den torsdag aften ramme Irland.

Resterne af Lorenzo bevæger sig lige syd om Danmark

Fredag fortsætter resterne af Lorenzo med at bevæge sig mod sydøst gennem Nordsøen, hvorefter lavtrykket vil ende sine dage over Mellemtyskland i weekenden.

Det når dog at sende skyer op over dele af Danmark, og måske kan der også falde en smule regn. Derudover vil Lorenzo i sine sidste krampetrækninger være medvirkende til at sende kold luft ned over Danmark fra nordøst i weekenden.