Vejr

Så er det tid til efterårets haveprojekter

Når planter begynder at smide bladene inden vinteren, er de klar til at blive plantet eller plantet om.  

Når man kigger ud ad vinduet, er haven ved at iklæde sig efterårets farver. Men det er ikke ensbetydende med, at haveredskaberne skal i skuret, og du kan finde en god bog og par sutsko frem.

Tværtimod.

Efterårsfarverne er et tegn på, at planterne er ved at pakke sig sammen til vinteren, og det er det perfekte tidspunkt at plante og plante om.

- Nu er det store plantetid. Det er tydeligt at se. Planterne viser efterårsfarverne, når de er ved at pakke sig sammen, så al energien ryger ned i rødderne, fortæller gartner Martin Bruun, Kolding Plantecenter.

Det perfekte tidspunkt til plantning og omplantning er, når rødderne er fyldt med energi, og det kan både ses og mærkes på de overjordiske dele af planten. Grenene bliver stive og hårde at røre ved i forhold til foråret og sommeren, hvor de er mere saftfyldte og fleksible.

Den første rim har ramt

Mens nogle planter er helt klar, vil det for andre fortsat være bedst at vente lidt med plantning og omplantning. Det er forskelligt fra plante til plante. For eksempel står bøg stadig med helt grønne blade.

- Planterne er tit for bløde endnu. Det er især nemt at se med bøg. De er slet, slet ikke modnet af endnu. Jeg vil gerne have, at det er mere stift, for så planterne modnet fuldstændig af, og de må gerne have tabt bladene, forklarer Martin Bruun.

Der har allerede været den første rim i græsset, og der er mulighed for nattefrost allerede i denne uge. Men det er ikke et problem i forhold til at plante. Faktisk fremmer frosten modningsprocessen. Frosten får planterne til at smide bladene og sende energi ned i rødderne.

- Vi gartnere hilser frosten velkommen. Den gør, at modningsprocessen går hurtigere, så vi hurtigere kan komme i gang med at plante, fortæller Martin Bruun.

Hvis man kigger på rødderne, er det næsten til at fornemme, at planten har rykket energien ned i tryghed under jorden. Rødderne fremstår mere spændstige, end når planten står med alle safter rykket helt ud i de mindste skud.

- Det er tydeligt at se, at når toppen sover lidt, så begynder rødderne at blive aktive, siger Martin Bruun, der samtidig glæder sig over vejret. Nu, mens der er rigeligt med regn, er jorden helt optimal til plantning og omplantningsprojekter.