Vejr

Særlig skypumpe set i Nordjylland

Skypumpe over Hjallerup i Vendsyssel fredag eftermiddag klokken 16.08. Claus Haugaard Johansen / Seerfoto

Den roterende sky havde meget tilfælles med rigtige tornadoer.

Flere af TV 2 Vejrets seere bemærkede fredag eftermiddag en skypumpe på himlen over Vendsyssel, og flere var vakse med mobilerne og sendte både billeder og videoer til redaktionen på Vejret.

Skypumpen har udvist en lidt flygtig karakter, hvor den først dannes, lever i kort tid, går i opløsning for så at genopstå få minutter senere. Sandsynligvis under samme sky lige i udkanten af en kraftig tordenbyge, da det ellers var klaret op efter regn.

Billedet her i toppen af artiklen er taget af Claus Haugaard Johansen, og han fortæller til TV 2 Vejret, at han i to omgange, henholdsvis klokken 16.00 og 16.08, observerede en skypumpe ved Hjallerup.

Fra regn til ustabil luft med sol og byger

Fredagens vejr bestod af en frontpassage efterfulgt af klar luft med byger. Dagen begyndte således med udbredt regn, blandt andet i Vendsyssel, men så klarede det op midt på dagen med tørvejr og sol.

Analyse af vejrsituationen fredag eftermiddag klokken 14, hvor fronten med regnvejr netop har passeret Vendsyssel. Ligetrykslinjerne, isobarerne, afslører et såkaldt trug, hvor luften er ustabil og delvist roterende.

Der gik dog ikke lang tid, før byger begyndte at blive dannet i den klare luft, som var ustabil, og nogle af bygerne blev særligt intense over Nordjylland og i særdeleshed over det sydøstlige og østlige Vendsyssel.

Midt i disse vendsysselske byger, ikke langt fra motorvejen mellem Aalborg og Frederikshavn, så man skypumpen.

Nærmere en lille tornado end en klassisk skypumpe

Skypumpen i Hjallerup har mange træk tilfælles med en rigtig tornado, som man kender dem fra USA. Blot i mindre skala.

Almindelige skypumper opstår som regel i fredeligere vejr, hvor det er mere eller mindre tilfældige vindhvirvler, på randen mellem en mark og en skov eller lignende steder, der suges op og forstærkes under en cumulussky, der endnu ikke kaster regn fra sig.

De hvidgule nuancer på radaren viser, at nedbøren har været af skybrudsintensitet i de byger, der passerer Hjallerup på det tidspunkt, hvor skypumpen bliver observeret.

Hvirvelskyen over Hjallerup opstod derimod under en kraftig tordenbyge, som i henhold til radarbillederne havde skybrudsintensitet. Radaranimationer afslører desuden, at hele tordenbygen havde en tendens til at rotere, og derfor kan det meget vel være selve skyens rotation, der forplantede sig ned i tragtskyen, som udgør skypumpen.

Sådan er definitionen faktisk på en tornado, men der er dog tale om en mindre en af slagsen her. En rigtig tornado fødes nemlig kun af en såkaldt supercelle, som er en meget kraftigt isoleret tordenbyge med en vedvarende og stærk roterende opadstrømmende søjle af luft.

Det var der ikke tale om fredag eftermiddag i Vendsyssel, men ikke desto mindre så man et meget fascinerende meteorologisk fænomen på himlen. Og så var der trods alt også tale om et decideret, omend kortvarigt, uvejr med lyn og torden og meget intens regn.