Vores jord

Alpernes største gletsjer i fare for at forsvinde, siger forskere

Den globale opvarmning kan koste Europa et stykke unik UNESCO-verdensnaturarv om bare 80 år.

En del af UNESCO's verdensnaturarv går en dyster fremtid i møde.

Den største gletsjer i Alperne, Aletsch i Schweiz, er nemlig i fare for at forsvinde. Det oplyser det schweiziske universitet ETH Zürich.

Forskere fra universitetet har lavet 3D-simulationer af gletsjerens udvikling ved tre forskellige scenarier for den globale opvarmning.

De har set på, hvad der sker, hvis temperaturen stiger to grader, to til fire grader og fire til otte grader. Hvert scenarie tager udgangspunkt i en stigende koncentration af drivhusgasser i atmosfæren.

I bedste fald vil halvdelen af gletsjeren være forsvundet ved århundredeskiftet. I værste fald vil der kun være spredte klatter af is tilbage på bjerget.

At holde den globale temperaturstigning nede på to grader er målet for FN’s klimaaftale fra Paris i 2015. Optimalt set vil FN gerne holde temperaturstigningen nede på halvanden grad, men erkender selv, at det næppe kan lade sig gøre.

Blandt eksperter regnes selv målet på to grader for meget optimistisk.

Gletsjeren er praktisk talt en 23 kilometer lang flod af is, der strækker sig fra Jungfrau-regionen i 4000 meters højde og ned til Massa-kløften, hvor den forsyner en flod med smeltevand.

På det tykkeste sted er den 900 meter tyk. I løbet af de seneste 40 år er den svundet 1,3 kilometer i længden og omkring 200 meter i tykkelsen.

Den schweiziske gletsjer er ikke alene om at være truet. FN’s klimapanel offentliggjorde onsdag en klimarapport om havene og al jordens is' – den såkaldte kryosfæres – tilstand. Den vurderer, at 80 procent af Europas gletsjere vil være væk i 2100.

At gletsjerne går til, er en logisk konsekvens af den globale opvarmning.

- Gletsjere bliver dannet i områder, hvor vinterens snefald er større end sommerens afsmeltning, forklarer meteorolog ved TV 2 Vejret Thomas Mørk.

Så længe der bliver tilført mere sne, end der smelter, kan gletsjeren vokse. Presset fra gletsjerens enorme vægt får den til at bevæge sig til områder, hvor der er afsmeltning.

- Når temperaturen stiger, bliver der imidlertid rykket ved den balance, og i værste fald kan det ende med, at afsmeltningen bliver større end snefaldet, hvorved gletsjeren gradvist svinder bort, siger Thomas Mørk.

Aletsch blev sammen med skoven Aletschwald og den omkringliggende region som det første område i alperne udråbt til verdensnaturarv i december 2001.

Som schweizisk turistattraktion overgås den kun af det berømte bjerg Matterhorn.