Vejr

Sommeren blev én af de varmeste nogensinde

Hedebølge i Frankrig i juni måned - i den næstvarmeste europæiske sommer nogensinde.. Zakaria Abdelkafi / Ritzau Scanpix

Alt tyder på, at det indeværende år går hen og bliver blandt de tre varmeste på Jorden i de seneste 140 år.

Den netop overståede sommer blev en af de varmeste, der er registreret på Jorden, og på den nordlige halvkugle blev varmerekorden tangeret.

Samtidig er temperaturerne i oceanerne ikke set højere i de seneste 140 år.

Den temperaturstigning, der for alvor er blevet øget inden for de seneste 40 år, ser ud til at fortsætte, og især på den nordlige halvkugle giver det sig udslag i en usædvanlig varm sommer.

De fem varmeste somre er kommet inden for de seneste fem år

Ifølge den amerikanske vejrtjeneste NOAA var temperaturerne for land og oceaner i juni, juli og august 1,13 grader højere end gennemsnittet for det 20. århundrede.

Og det er en tangering af rekorden for de højeste sommertemperaturer på den nordlige halvkugle, der blev målt i sommeren 2016.

Dermed er de fem varmeste somre, siden målingerne begyndte i 1880, alle indtruffet inden for de seneste fem år.

Sommertemperaturerne er siden 1880 globalt set steget med 0,07 grader per årti. Den største temperaturstigning er dog sket inden for de seneste cirka 40 år, hvor temperaturen er steget dobbelt så meget per årti.

Siden 1981 er temperaturen i løbet af ti år i gennemsnit steget 0,18 grader frem til i dag.

Næstvarmeste sommer i Europa

Det er især områder hen over den nordlige del af Stillehavet, Beringshavet, det vestlige Alaska, det nordlige Canada, Sibirien og Centraleuropa, der har trukket op i varmeregnskabet på den nordlige halvkugle.

I Europa oplevede man med 2,01 grader over det normale den næstvarmeste sommer - kun overgået af rekordsommeren 2018. I Europa havde man to ekstreme hedebølger med temperaturer over 40 grader, hvoraf den ene i juni med 46,0 grader gav Frankrig ny varmerekord.

Også herhjemme oplevede vi en af de varmere somre de seneste mere end 140 år. I Danmark blev sommeren den niende varmeste siden 1873.

Ny rekord i havtemperaturerne på Den Nordlige Halvkugle

Mens den samlede temperatur for den nordlige halvkugle tangerede rekorden fra 2016, slog overfladetemperaturen i oceanerne ny rekord.

På den nordlige halvkugle var havtemperaturen 1,06 grader over det normale, og dermed blev rekorden på 0,99 grader fra 2016 slået.

Den varme sommer i oceanerne har også været medvirkende til, at havisen i Arktis sidst i august var smeltet bort i et omfang, der kun er set én gang tidligere i de seneste 40 år.

Temperaturen på Jorden for sommeren 2019 - i forhold til perioden 1981-2010

Globalt set blev sommeren 2019 den næstvarmeste siden 1880, og temperaturerne i oceanerne tangerede varmerekorden fra 2016.

Til og med august er temperaturen i de første otte måneder af 2019 ifølge NOAA globalt den tredjehøjeste registeret, og alt tyder således på, at det indeværende år går hen og bliver blandt de tre varmeste på Jorden i de seneste 140 år.