Vejr

Otteårige Axel er Danmarks yngste vejrvært

På YouTube gør en dreng fra tredje klasse sine seere klogere på vejrfænomener som cumulusskyer og lynnedslag.  

- Hej alle sammen, og velkommen til endnu en video på min kanal. Sådan lyder det fra Danmarks nok yngste meteorolog, når man besøger hans YouTube-kanal. Den otteårige Axel Crewe fra Odense har interesseret sig brændende for vejret, siden han som bare toårig kunne sige femdøgnsprognose … eller næsten.

- Jeg kaldte den for høe’nogsen, fordi jeg var så lille. Andreas Nyholm blev til Andreas Nyhår, fortæller han med henvisning til sin voksenkollega på TV 2 Vejret.

Når Axel Crewe ikke er vejrvært, går han i tredje klasse. Han bor med sine forældre, og særligt faren er med på det der med meteorologien. Derfor ses de to også tit sammen i haven, mens de sætter iPaden op for at fange skyernes spil hen over himlen.

- Herover er noget stratocumulus og herovre er noget cumulus. Der er også noget altocumulus lige oven over os, lyder det erfarent fra den otteårige, mens han peger op på skydækket.

Filmer og redigere selv

Videoerne han optager, redigerer han selv og lægger op på sin YouTube-kanal under alteregoet Bubbiax. Her kan seerne få forklaringer på vejrfænomenerne set fra et barns synsvinkel. For eksempel at et lyn er en meget stor gnist, der opstår på grund af en såkaldt spændingsforskel i skyerne.

Ved køkkenbordet holder han selv styr på lydeffekter og manus, mens han færdiggør dagens video. Først en god soundbite at starte videoen på og så klip 1, som det står beskrevet på hans papirlapper.

Drømmer om en ægte tornado

Hvad der skal stå på visitkortet, når Axel Crewe en dag træder ud på arbejdsmarkedet, er det endnu for tidligt at sige, men som amatørmeteorolog har han allerede ambitionerne på plads.

- Jeg kunne godt tænke mig at se en ægte skypumpe eller tornado. Jeg synes, at de vejrfænomener er rigtig seje. Sådan en tornado, det er sygt vildt, siger han.

Og bare rolig. Axel Crewe har også nogle andre interesser. Han elsker fodbold, og henne i skolen er hans yndlingsfag billedkunst, mens han erkender, at matematik er et fag, der godt kan få ham til at kigge lidt langt tid ud ad vinduet. Ud på de skyer, der driver forbi.

Cumulonimbus er som bekendt skyernes konge. Her kan du se Axel Crewes video om den klassiske amboltsky:

Og her får du forklaringen på hvad lyn egentlig er:

Der er flere videoer på Axel Crewes kanal.