Vejr

Millionby i USA under vand - tropisk storm giver over 1000 millimeter regn

Kun fire gange tidligere har en tropisk storm eller orkan givet mere regn, end da Imelda ramte Texas.

Det sydlige Texas er blevet ramt af enorme mængder regn, efter den tropiske storm Imelda har ramt området omkring millionbyen Houston.

De seneste tre døgn har Imelda lokalt givet over 1000 millimeter regn i de samme områder, der for to år siden blev ramt orkanen Harvey - den mest nedbørrige, USA nogensinde er blevet ramt af.

Som en tropisk storm ramte Imelda tirsdag kysten ved Den Mexicanske Golf i Texas og har siden da som et tropisk lavtryk ligget stort set stille hen over det sydlige Texas.

Her har den i tre døgn givet store mængder regn i området fra Houston og videre mod øst til Beaumont nær grænsen til Louisiana.

Den tropiske storm Imeldas bane siden mandag og frem til fredag morgen.

I hele dette område er der siden tirsdag mange steder faldet 300 og 600 millimeter regn, og lokalt har man fået endnu mere.

Ifølge den amerikanske vejrtjeneste NWS er der i North Fork Taylors Bayou nær Beaumont på tre døgn faldet hele 1102 millimeter regn, mens der meldes om 1086 millimeter i Hamshire mellem Houston og Beaumont.

Bil på oversvømmet vej i Beaumont i texas 19. september.

Skybrud uafbrudt i et halvt døgn

Nogle steder fik man helt enorme mængder regn på ganske kort tid.

I Matagorda syd for Houston faldt der onsdag i en periode 127 millimeter på en time, hvilket svarer til firedobbelt skybrud.

I den nærliggende by Sargent kom der natten til onsdag hele 432 millimeter på 12 timer. Det svarer til uafbrudt skybrud 12 timer i træk.

Ved Houstons internationale lufthavn satte man rekord for regnmængder målt på et døgn i september måned, da der i løbet af torsdagen faldt 233 millimeter.

Imelda gav det sydlige Texas mere end 1000 millimeter regn Video: Anders Brandt

Omfattende oversvømmelser i Houston

Selvom Houston ikke engang var det sted, der faldt mest regn, stod store dele af den texanske millionby under vand, og bilerne kørte gennem det meterdybe vand på vejene, mens efterladte biler stod på veje, der lignede floder.

Torsdag, da regnvejret var kraftigst, anmodede myndighederne i Houston folk om at blive på arbejde tre til fire timer længere i stedet for at køre ud på de oversvømmede veje, der i og omkring Houston førte til trafikkaos.

Folk vandrer på oversvømmet vej i Houston i Texas 19. september.

Mere end 900 fly var desuden aflyst til og fra Houstons internationale lufthavn onsdag og torsdag.

Mindst 1700 mennesker er blevet reddet ud fra eller evakueret fra oversvømmede områder i Houston, og i den sydlige del af Texas har det voldsomme vejr kostet mindst to personer livet.

Også i Beaumont i det sydøstligste Texas var der efter de enorme mængder regn omfattende oversvømmelser.

Oversvømmet vej i Houston i Texas 19. september.

Overgås af Harvey - der ramte samme område

Den tropiske storm Imelda er med 1102 millimeter regn den tropiske storm eller orkan, der har givet femte mest nedbør i USA i de 118 år, der er ført optegnelser over tropiske stormsystemer.

Den ramte i stort set samme område som orkanen Harvey, der i august 2017 sendte enorme mængder regn ned over det sydlige Texas.

Harvey er med op til 1538 millimeter den tropiske storm eller orkan, der har givet mest regn i USA.

Oversvømmet vej i Houston efter orkanen Harvey i august 2017.

Under orkanen Harvey faldt der i Houston 825 millimeter på tre døgn. Det er den største nedbørmængde på så kort tid i en amerikansk millionby, siden målingerne begyndte i 1888.

Dengang faldt der på et enkelt døgn 408 millimeter regn i Houston.

Til sammenligning falder der i Danmark normalt 712 millimeter regn - om året.