Vejr

2,0 grader - vi har efterårets hidtil koldeste morgen

Is på bilerne i Hjallerup torsdag 19. september 2019. René Nielsen / Privatfoto

Koldest har det været i Nordjylland.

For første gang dette efterår er flere danskere vågnet op til rim i græsset og is på bilerne.

Det kølige septembervejr, der siden tirsdag har befundet sig over landet, har i nat givet efterårets hidtil laveste temperaturer.

Mange steder har man haft mellem fire og otte grader, men visse steder har det været endnu koldere.

Nattens laveste temperatur blev målt i Tylstrup nord for Aalborg, hvor termometret har været nede på 2,0 grader.

I Isenvad i Midtjylland har det også været koldt med 2,2 grader som laveste temperatur, mens den laveste temperatur på Sjælland blev målt i Brandelev nær Næstved, hvor termometret har vist 2,3 grader.

Is på bilerne og rim i græsset

I meteorologien måler man luftens temperatur i to meters højde - og først når der er målt en temperatur under frysepunktet i denne højde, taler vi om den første officielle nattefrost.

Rim i græsset torsdag morgen mellem Karup og Ilskov i Midtjylland.

Til trods for at vi endnu har den første nattefrost til gode, har temperaturen nær jordoverfladen og på biler været under frysepunktet i nat.

Flere steder i landet er der således meldinger om rim i græsset og is på bilerne for første gang dette efterår.

Ved kysterne har det derimod været væsentligt lunere som følge af det varme havvand, der fortsat omgiver os. Ved hele ti kyststationer har temperaturen natten igennem været over ti grader - varmest på Anholt, hvor temperaturen ikke på noget tidspunkt har været under 12 grader.

Nattefrost i oktober

De senere år har den første nattefrost i gennemsnit indtrådt 9. oktober, men det kan variere meget. Sidste år fik vi den første nattefrost natten til 25. september, mens vi i 2016 måtte vente til 24. oktober.

Vi må dog fortsat vente med at få den første officielle frost dette efterår - og i weekenden venter der varmere vejr med op til 20 grader.