Bermuda forbereder sig på kategori 3-orkanen Humberto

16x9
Øjet af orkanen Humberto set fra luften 16. september. Foto: Noaa/lisa Bucci / Ritzau Scanpix

Humberto, der har retning mod øgruppen Bermuda, er tiltaget i styrke og opjusteres til en kategori 3-orkan.

Uvejret Humberto opjusteres til en kategori 3-orkan, oplyser USA's Nationale Orkancenter (NHC) natten til onsdag dansk tid.

Myndighederne forventer, at Humberto vil passere tæt forbi den nordlige del af øgruppen Bermuda onsdag eftermiddag lokal tid og bringe voldsomme vindstød og regnmængder med sig.

Men blot få afvigelser fra orkanens forventede rute kan betyde, at den vil karambolere direkte med det britiske oversøiske territorium.

Kategori 3-orkanen Humberto ventes at passere lige nord om Bermuda natten til torsdag dansk tid.
Kategori 3-orkanen Humberto ventes at passere lige nord om Bermuda natten til torsdag dansk tid. Foto: TV 2 VEJRET

Hjem evakueres

De lokale myndigheder planlægger at lukke skoler, offentlig transport og regeringsbygninger tidligt onsdag, oplyser den nationale sikkerhedsminister, Wayne Caines.

Befolkningen i Bermuda forbereder sig ligeledes på at komme i nærkontakt med Humberto ved at sikre deres hjem mod uvejret.

Humberto ventes at passere tæt forbi Bermuda omkring klokken fire onsdag eftermiddag lokal tid.

Orkanen ventes at kunne mærkes indtil klokken fire torsdag morgen.

Ifølge NHC ventes den at forblive en kategori 3-orkan indtil torsdag.

**

Perspektiv

Orkanen Dorian, da den kulminerede over Abaco-øen på Bahamas.
Orkanen Dorian, da den kulminerede over Abaco-øen på Bahamas. Foto: Ho / Ritzau Scanpix

Tropiske orkaner sammenlignet med danske storme

Tropiske orkaners styrke kategoriseres fra niveauerne ét til fem - på den såkaldte Saffir-Simpson-skala. De kraftigste - kategori 5-orkaner, har middelvinde på mindst 70 meter per sekund. Humberto er netop nu en kategori 3-orkan med middelvinde på 51 meter per sekund, mens vindstødene når 62 meter per sekund.

Til sammenligning er de kraftigste storme og orkaner, vi har oplevet herhjemme, kun af en styrke, der svarer til kategori 1 på orkanskalaen. Det gælder både den 'berømte' decemberorkan 3. december 1999 samt orkanen Allan, som ramte Danmark 28. oktober 2013. I forbindelse med Allan blev der målt middelvinde på 39,5 meter per sekund, mens vindstødene nåede 53,5 meter per sekund. Begge værdier er rekord for Danmark.

***

Humberto er ikke det eneste tropiske uvejr i Atlanterhavet og den Mexicanske Golf. Det tropiske lavtryk Imelda rammer i disse timer Texas fra den Mexicanske Golf.

Derudover er et andet lavtryk, som får navnet Jerry senere, ved at udvikle sig langt ude over Atlanten. Jerry er ikke ikke en regulær orkan, men indeholder dog meget store mængder regn, som både onsdag og torsdag kan falde over store dele af Texas. Det kan blive til en regulær orkan og nærme sig flere øer i det Caribiske hav i løbet af weekenden.