Vejr

Ildkugle lyste himlen op - meteoritter kan være faldet ned i Danmark

Der kan ligge meteoritter spredt ud over et stort område i det sydligste Sønderjylland.

En ildkugle, der torsdag eftermiddag kunne ses på himlen ved højlys dag, blev i første omgang formodet at være faldet ned over Nordtyskland. Nu viser nye beregninger, at meteoren er faldet ned i Danmark.

Meget tyder på, at rester af meteoren - såkaldte meteoritter - kan være landet i Sønderjylland.

Ildkuglen set nord for Bremerhaven i Nordtyskland 12. september.

Flere hundrede indrapporterede ildkuglen

Ildkuglen blev både set og hørt over store dele af Nordvesteuropa, da den torsdag i sidste uge klokken 14.50 i nogle få sekunder blev tydelig på himlen.

Ifølge den internationale meteororganisation, IMO, indløb der på få timer 574 rapporteringer om en ildkugle på himlen. De fleste kom fra Holland og Nordtyskland, men også fra Danmark kom fem indrapporteringer til IMO om ildkuglen.

Alle indrapporteringer på ildkuglen, som blev foretaget til IMO.

Har du set meteoren over Danmark, hørte du lyden eller har du billeder eller video - tip TV 2 på abra@tv2.dk

Alle meldinger gik enslydende på en usædvanlig lysstærk meteor. Fra Hamborg indløb der også meldinger om en hvislende lyd efterfulgt af et brag og en rumlen.

I første omgang viste IMO's beregninger, at meteoren var brændt op i Jordens atmosfære over Nordtyskland, og rester kunne være styrtet i havet ud for den tyske kyst nær Bremerhaven.

Brændte op eller eksploderede over Sønderjylland

Meteorens beregnede bane, fra den ramte atmosfæren, til den i 42 kilometers højde brændte op eller eksploderede.

På baggrund af videoer og billeder af ildkuglen, der først senere kom til at indgå i beregningerne af dens bane, viser det sig, at meteoren ramte Jordens atmosfære lige nord for Bremerhaven med en hastighed på over 66.000 kilometer i timen.

Herfra har den bevæget sig mod nordøst hen over Slesvig-Holsten for sekunder senere at være brændt op eller eksploderet i 42 kilometers højde få kilometer nord for den dansk-tyske grænse.

Beregningerne fra IMO viser, at det skete hen over den sønderjyske by Rens nær grænseovergangen ved Pebersmark mellem Padborg og Tønder.

Det præcise sted for, hvor IMO har beregnet, at meteoren i 42 kilometers højde brændte op eller eksploderede.

Ifølge data fra den amerikanske rumfartsorganisation, NASA, der også registrerede ildkuglen, skete det lidt længere mod øst hen over Padborg.

Ifølge NASA havde meteoren en energi svarende til 480 tons TNT. Det vil ifølge IMO betyde, at der var tale om en enorm meteor med en vægt på 12 tons og en diameter på to meter, og at det meget vel kan være en asteroide, der er brændt op i Jordens atmosfære.

Tyske amatørastronomer gik på meteoritjagt i Sønderjylland

Understøttet af beregninger af, at meteoritter med stor sandsynlighed kan have ramt Jorden, var flere tyske amatørastronomer i weekenden ifølge et tysk astronomiforum på meteoritjagt i Sønderjylland.

Her ledte de på marker i området lige nord for grænsen, men måtte uden held opgive. De afventer nu mere detaljerede beregninger for, hvor i Sønderjylland meteoritterne eventuelt kan være landet.

Er meteoritstykkerne store, kan de være landet længere oppe i Sønderjylland.

Meteorer og stjerneskud

Meteorid
Et stenobjekt i kredsløb omkring Solen. Er mindre end en asteoride - dvs. typisk mindre end ca. 100 m i diameter.

Meteor (stjerneskud)
Meteorid, der trænger ind i Jordens atmosfære, og begynder at 'brænde' under udsendelse af lys.

Bolide (ildkugle)
En ekstremt kraftigt lysende meteor, der eksploderer i atmosfæren. Er typisk mere end dobbelt så lysstærk som Månen.

Meteorit
En meteor, der rammer Jordens overflade.

Kan være indbringende at finde en meteorit

Hvis man skal på meteoritjagt, vil det i følge Henning Haack, der er Lektor i geofysik og meteoritekspert hos Astra Science Talenter se som meteoritten på billedet herunder.

Den er sort, fordi ydersiden er smeltet på vej ned mod jorden.

Meteorit, der er 35 millioner år ældre end Jorden, som er 4600 millioner år gammel.

Er du selv så heldig at finde et stykke meteorit, skal du være opmærksom på, at den på grund af loven om danekræ skal afleveres til staten. Men alene findelønnen kan vise at være ret indbringende.

Der er ingen regler for findelønnens størrelse, men typisk får man mellem 500 og 5000 kroner per gram meteorit, man finder.

Beløbet afhænger af, hvor sjælden meteoritten er.

I 2009 blev en meteorit fundet ved Maribo på Lolland indleveret til Statens Naturhistoriske Museum af en tysk meteoritjæger. Ifølge TV 2s oplysninger fik han omkring 200.000 kroner for sit fund.

Et endnu større beløb blev udbetalt til de, der fandt flere meteorit-stykker, da den såkaldte Ejby-meteorit ramte vest for København i 2016.

Der blev dengang i alt udbetalt 2,2 millioner i findeløn for stenene.

Spektakulær video af tysk kitesurfer

En tysk kitesurfer, Dorian Cieloch, fik uden at ane det torsdag eftermiddag filmet ildkuglen nord for Bremerhaven.

Dorian Cieloch med ildkuglen bag sig nord for Bremerhafen i Nordtyskland 12. september.

Først efter at have lagt videoen af dagens surftur på Youtube blev han gjort opmærksom på, at en ildkugle på himlen kunne ses bag ham.

Videoen gik Tyskland rundt og er de seneste dage blevet vist på de største tyske tv-kanaler.

Du kan se videoen af ildkuglen øverst her på siden.

I Danmark blev vi blændet af Solen

Selv om meteoren er brændt op eller eksploderet over det sydligste Danmark, så skyldes de relativt få danske indrapporteringer til IMO sandsynligvis, at Solen torsdag eftermiddag klokken 14.50 stod i sydvestlig retning blot 30 grader over horisonten.

Har man således kigget mod sydvest på dette tidspunkt, har Solens lys blændet og været langt mere stærkt end ildkuglens.

At man i Holland og Nordvesttyskland, med Solen i ryggen, har kunnet se ildkuglen ved højlys dag, vidner om, at den har været meget lysstærk.

Foreløbige estimater tyder på, at meteoren kan være en såkaldt 'bolide' - eller sågar en 'superbolide'.

Når en brændende meteor lyser, hvad der svarer til det dobbelte af fuldmånen, betegnes det som en 'bolide'. En 'superbolide' er 100 gange så lysstærk som fuldmånens lys.

Tilbage i februar 2013 eksploderede netop en sådan 'superbolide' over Chelyabinsk i Rusland. Den sårede adskillige mennesker og oplyste den russiske vinterhimmel langt mere end Solen.

Meteoritter fra ildkugle fundet nær København i 2016

Senest man kunne se en meget lysstærk ildkugle over Danmark, var natten til 6. februar 2016. Dengang var det dog overskyet.

Efterfølgende blev der fundet meteoritstykker vest for København. Det største stykke blev fundet i Ejby nær Glostrup.

Ildkuglen i februar 2016 var antageligt en asteroide, der trængte ind i Jordens atmosfære og brændte op. Ifølge beregninger kom den fra asteroidebæltet mellem Mars og Jupiter.

Har du set meteoren over Danmark, hørte du lyden eller har du billeder eller video - tip TV 2 på abra@tv2.dk