Day zero nærmer sig - australske byer kan løbe tør for vand om få måneder

En historisk tørke truer drikkevand og dyreliv i store områder af New South Wales.

At åbne vandhanen og få… absolut ingenting.

Det kan snart være en realitet i dele af den australske delstat New South Wales, hvis ikke vejrguderne eller staten griber ind. Det skriver The Guardian.

Dagen, hvor vandreservoirerne er helt væk, den såkaldte day zero, kan ifølge fremskrivningerne komme allerede i november.

l første omgang vil det ramme byerne Dubbo, Cobar, Nyngan og Narromine, der er hjem for omkring 40.000 mennesker.

New South Wales' forsyningsminister, Melinda Pavey, har over for den australske presse kaldt situationen kritisk. Hun lover, at myndighederne vil gøre alt menneskeligt muligt for at hjælpe borgerne gennem den ødelæggende tørke.

Det skal blandt andet ske med nye vandledninger, der skal mindske vandspildet, og nye vandboringer.

- Vi har brug for at finde mere vand omkring Dubbo, og det er vi overbevist om, at vi kan. Der er undergrundsforsyninger, men det er en udfordring, siger hun.

Sydney trues inden for to år

Tørken i New South Wales er sat ind, bare tre år efter at delstaten nærmest blev skyllet væk af regn.

Fortsætter den, vil problemet med tomme vandhaner brede sig, viser fremskrivningerne. Således vil Australiens største by, Sydney, blive ramt i oktober 2021.

- Over det seneste årti har vi set, at vejrmønstrene ændrer sig blandt andet med tørke til følge i Australien, Sydafrika og Californien. Det skyldes både mindre nedbør, men også, at man udvinder mere grundvand, siger klimatolog ved TV 2 Vejret Kasper Møller Nielsen.

Hvor galt det kommer til at gå, afhænger i høj grad af, hvor meget resten af verden får skåret ned på udledningen af drivhusgasser, vurderer Kasper Møller Nielsen.

- Det bliver med overvejende sandsynlighed mere tørt end i dag, og hvis man fortsætter med at udvinde grundvand på samme måde, bliver det en farlig cocktail, siger klimatologen.

Bekymret for fiskene

Tørken truer ikke kun indbyggernes drikkevand. Den har også vakt en stigende bekymring for dyrelivet.

Myndighederne frygter en massedød blandt fisk, når deres vandløb og søer svinder ind til historisk lave niveauer.

Biologiske kredsløb, der har været i balance i hundredvis af år, risikerer at blive tilintetgjort, hvis hele stammer af oprindelige fisk uddør.

Derfor er der nu iværksat en redningsplan, hvor myndighederne flytter nogle af de truede fisk til områder, hvor der forsat er vand.