Vejr

Danmark ramt af kraftigste blæsevejr i et halvt år

Søndag er Danmark blevet ramt af efterårets første kraftige blæsevejr.

Det rusker i trækronerne, blade kastes mod jorden og store bølger slår mod de vestvendte kyster. Sådan har vejroplevelsen været mange steder i Danmark søndag, da efterårets første gedigne blæsevejr har ramt Danmark.

Beauforts vindskala - inddelingen af vindstyrker i Danmark

I Danmark benyttes vindbetegnelser i henhold til den internationale Beaufort-skala.

Orkan: >32,6 m/s
Stærk storm: 28,5-32,6 m/s
Storm: 24,5-28,4 m/s
Stormende kuling: 20,8-24,4 m/s
Hård kuling: 17,2-20,7 m/s
Kuling: 13,9-17,1 m/s
Hård vind: 10,8-13,8 m/s
Frisk vind: 8,0-10,7 m/s
Jævn vind: 5,5-7,9 m/s
Let vind: 3,4-5,4 m/s
Svag vind: 1,6-3,3 m/s
Næsten stille: 0,3-1,5 m/s
Stille: <0,3 m/s

Vinden har i særdeleshed været kraftig i den nordlige del af Jylland, hvor der hele fem steder er målt vindstød af stormstyrke. Allermest blæsende har det været i Hirtshals, hvor middelvinden har nået stormende kuling med 22,1 meter per sekund. Samme sted har vindstødene været oppe på stærk storm med 29,3 meter per sekund.

Storm starter ved 24,5 meter per sekund, mens orkan begynder ved 32,7 meter per sekund.

I resten af landet har det også været en blæsende dag, men her har vindstødene været oppe på hård til stormende kuling som det højeste.

Højeste vindstød søndag den 15. september 2019. Vindstødene nåede stærk storm i Hirtshals.

Det er et kraftigt lavtryk over Norskehavet og Nordskandinavien, som giver miseren. Natten til søndag ramte lavtrykket Færøerne, hvor der blev målt orkan i middelvinden med helt ekstremt kraftige vindstød på 71 meter per sekund.

Giver forhøjet vandstand

Den kraftige blæst har fået vandstanden til at stige mange steder i den centrale del af de indre danske farvande, hvor vandstanden indtil klokken 21 søndag aften er nået 1,01 meter over dagligvande i både Hornbæk og Grenå.

De kommende timer vil vandstanden kunne stige lidt mere, inden den i nattens løb igen vil falde. I Roskilde fjord vil vandstanden dog først kulminere mandag morgen.

Kraftigste blæsevejr siden marts

Selvom vinden er kulmineret, så vil natten til mandag forsat blive blæsende - især over den nordøstlige del af landet, hvor der natten igennem kan være vindstød af stormende kuling.

Helt frem til mandag formiddag kan det også være tilfældet langs Sjællands nordkyst, samt på Bornholm.

Blæsevejret er det kraftigste, der har ramt landet siden 17. marts, hvor der på Røsnæs blev målt en middelvind på 22,4 meter per sekund. Ser vi derimod på vindstødene, skal vi yderligere to dage tilbage - til 15. marts - for at finde kraftigere vindstød end dem, der har ramt landet i dag.

Forventede vindstød mandag morgen klokken 7.

Det var også på Røsnæs, at vindstødene for præcis et halvt år siden med 29,5 meter per sekund nåede over dagens højeste målinger.

Samtidigt nåede middelvinden dengang med 24,5 meter per sekund lige akkurat storm - for første gang i otte år i marts.

Derudover er det blot et år siden, at vi sidst blev ramt af en regulær storm i september. Det var stormen Knud, som 21. september gav middelvinde på 26,5 meter per sekund i Hanstholm og vindstød samme sted på 34,6 meter per sekund.

For to år siden - 13. september 2017 - blev den sydlige del af Danmark også ramt af storm med vindhastigheder på 25,4 meter per sekund på Rømø, mens vindstødene ved Gedser nåede 32,5 meter per sekund.