Vejr

Massive oversvømmelser truer spanske feriemål

Et par skutter sig på stranden i Valencia, mens uvejret nærmer sig.  Natxo Frances / Ritzau Scanpix

Danske feriemål på den spanske østkyst kan blive ramt af mange måneders regn over de kommende døgn.

Vi har haft nogle våde dage i Danmark, men det er intet mod det vejr, der venter spanierne i de kommende dage. Det er blandt andet et feriemål for danskere som Benidorm, der frem mod fredag risikerer helt op mod 300 millimeter regn – altså hele 30 centimeter vand.

Da der er tale om meget kuperet terræn, betyder det, at vandet vil løbe ned ad bakker og bjerge og nogle steder nærmest samle sig i floder i gaderne. Der vil også kunne opstå problemer i forbindelse med de rigtige floder, der skal lede vandet ud i havet.

- Det er nok ingen tvivl om, at vi kommer til at se dramatiske billeder dernede fra i de kommende dage. Det er enorme mængder regn, der kommer, og det vil helt sikkert give massive oversvømmelser flere steder på østkysten, siger meteorolog ved TV 2 Vejret Jens Ringgård Christiansen.

Det er kold luft afsnøret i stor højde, der udløser de meget store mængder regn.

- Vandet i Middelhavet nær Østspanien er 23-25 grader. Når der så er meget koldt højt oppe, stiger luften hurtigt til vejs og laver kraftige tordenbyger. Når vinden samtidig går ind mod land og den castilianske højslette, løftes luften yderligere og hurtigere. De to ting skaber tilsammen et voldsomt uvejr, forklarer Jens Ringgård Christiansen.

Normalt får Benidorm 76 millimeters regn i gennemsnit i september. Dermed står de til at få fire gange så meget regn som en normal måned på bare to dage. Og september er endda årets mest regnfulde måned der.

Frem til fredag vil der falde op mod 300 millimeter regn i de hårdest ramte områder.

Ud over den megen regn bliver det også meget blæsende, og i nogle af områderne kommer vinden op over hård kuling, hvilket er usædvanligt kraftigt på de kanter.

Vindstyrke fredag morgen: Rød er over 17,2 meter i sekundet, hvilket er hård kuling, gul er stiv kuling, mens grøn er hård vind på mellem 10,8 og 13,9 meter i sekundet.