Vejr

Fugle blev fanget midt i orkanen Dorians øje

Webcam fra en bøje ud for South Carolinas kyst: Fugle fanget i orkanens øje 5. september 2019. National Data Buoy Center / NOAA

Fugle søgte i orkanens øje ly for vinde af orkanstyrke.

Da orkanen Dorian torsdag bevægede sig op langs South Carolinas kyst, kunne man fra et webcam på en bøje ud for kysten se et usædvanligt syn.

Her var fugle blevet fanget i orkanens øje.

Bøjen, der fangede fuglene, måler bølger og vejr 75 kilometer ud for South Carolinas kyst. Den lå lige præcis på den bane, som orkanen fulgte i løbet af torsdagen, og blev derfor ramt direkte af orkanens voldsomme vinde.

Satellitbillede torsdag klokken 17, da orkanens øje lå lige ud for South Carolinas kyst.

Søgte ly i orkanens øje

Det var dog først, da orkanens øje bevægede sig hen over området, hvor bøjen ligger, at der pludselig kunne ses fugle på webcam'et.

Her havde de søgt ly for de ekstreme vinde af orkanstyrke, der blæste omkring Dorian.

I det næsten 90 kilometer brede øje var der stort set vindstille, og i stedet for at kæmpe sig ud gennem orkanens voldsomme vejr fulgte fuglene orkanens rolige øje, mens Dorian bevægede sig op langs USA's Østkyst.

Fugle fanget i orkanens øje 5. september 2019.

Og det var ikke noget problem for fuglene at følge orkanen. Dorians øje bevægede sig torsdag eftermiddag med en hastighed på 13 kilometer i timen, og den var, da fuglene blev observeret, en kategori-2 orkan.

Kunne også ses på vejradar

Fredag morgen kunne fuglene ikke blot ses på webcam, men også vejrradaren ud for North Carolinas kyst.

Den radarteknik, der normalt anvendes til at få et overblik over, hvad tornadoer har blæst til vejrs - typisk bygningsdele som tagplader og træstykker - fangede en række markante ekkoer i orkanens øje, der indikerede, at 'noget' fløj i luften.

Kan komme flere hundrede kilometer væk

Det er tidligere set, at fugle søger tilflugt i orkanens øje og forbliver der, indtil vindene omkring orkanen er aftaget så meget, at de kan flyve ud af det enorme vejrsystem.

Det er især havfugle, som på den måde kan komme flere hundrede kilometer væk fra deres oprindelige tilholdssteder.

Vejrstation på bøjen fangede unikke vejrdata

Ud over at tage de usædvanlige billeder af fugle i orkanens øje målte vejrstationen på bøjen også helt unikke vejrdata i de timer, orkanen passerede.

Mens Dorian nærmede sig fra syd, tiltog vinden ved bøjen, og torsdag klokken 14.40 kulminerede den med middelvinde på 29 meter per sekund (stærk storm) og vindstød på 39 meter per sekund (orkan).

Voldsomt vejr fanget af webcam på bøje ud for South Carolinas kyst klokken 19.10, da orkanens øje var passeret.

Midt på eftermiddagen passerede orkanens øje, og vinden aftog hurtigt.

I to timer fra klokken 16.10 til klokken 18.10 blæste det på intet tidspunkt mere end 10 meter per sekund i middelvind - det, der betegnes som frisk vind.

Og midt i øjet blev der klokken 17.10 meldt om blot en meter per sekund - eller det, der normalt betegnes som 'næsten stille'.

Da orkanens rolige øje bevægede sig væk, og bøjen kom ind i den mur af regn, torden og ekstreme vindstød, der omkranser orkanens øje, tiltog vinden atter, og klokken 18.10 blev der med 33 meter per sekund målt middelvinde af orkanstyrke og vindstødene nåede 44 meter per sekund.

Vejrdata fra bøje ud for South Carolinas kyst med middelvind (blå), vindstød (rød) og lufttryk (grøn).

Derudover fangede orkanen også det klassiske helt ekstreme fald i lufttrykket, når en tropisk orkan passerer.

På et tidspunkt faldt lufttrykket med 17 hektopascal hen over tre timer, og da orkanens øje passerede bøjen, blev der målt 959 hPa, da lufttrykket var lavest.

Efterfølgende steg det igen i en periode med over 20 hektopascal over tre timer.