Vejr

Dorian aftager, men skaber stadig ødelæggelser i USA

Dorian bevæger sig fredag morgen langsomt op langs den amerikanske østkyst.

Efter et voldsomt og ødelæggende møde med Bahamas er orkanen Dorian nu på vej videre mod nordøst.

Tropiske orkaner

En tropisk storm eller orkan er et uvejr bestående af kraftige tordenbyger og stærke vinde. De dannes over tropiske havområder på minimum 5° nordlig eller sydlige bredde, hvor vandet er varmere end ca. 27 grader.

De dannes dermed fundamentalt anderledes end storme og orkaner på vores breddegrader, som opstår på grund af temperaturforskelle mellem nord og syd.

I Atlanterhavet og den østlige del af Stillehavet kaldes de tropiske orkaner for hurricanes, og det gør vi også herhjemme for at adskille dem fra vores 'hjemlige' storme og orkaner. I den vestlige del af Stillehavet kaldes de tyfoner. I Det Indiske Ocean og omkring Australien kaldes de tropiske cykloner.

Tropiske orkaner klassificeres normalvis efter vindhastigheden på Saffir-Simpson-skalaen, der går fra 1 til 5, hvor 5 er kraftigst:

Tropisk lavtryk: >17,5 m/s
Tropisk storm: 17,5 - 32,5 m/s
Kategori 1: 32,5 - 42,4 m/s
Kategori 2: 42,5 - 49,9 m/s
Kategori 3: 50,0 - 57,9 m/s
Kategori 4: 58,0 - 68,9 m/s
Kategori 5: > 69,0 m/s 
 

Fredag morgen befinder Dorian sig, som en kategori-1-orkan, 85 kilometer sydvest for Cape Lookout, i South Carolina. Rundt om øjet på Dorian, blæser det med 41 meter per sekund, mens vindstødene når 54 meter per sekund.

Men selvom orkanen ikke er så voldsom som tidligere, har mødet med South Carolinas kyster på ingen måde gået stille for sig.

Fredag morgen dansk tid befinder Dorian sig lige ud for North Carolina, som en kategori-1-orkan. Dorian bevæger sig mod nordøst.

Mere end to meter høj flodbølge - og store nedbørsmængder

På nordsiden af Dorian, har den særdes kraftige, østlige pålandsvind bevirket, at der er skabt en voldsom stormflod, som nogle steder er nået mere end to meter over daglig vandstand.

Højest har vandstanden været i Charleston i South Carolina, hvor vandet nåede 2,29 meter over normal vandstand. Her betegnes det som en stormflod, hvis vandet stiger til mere end 2,13 meter.

Det er dog ikke kun vandet fra havet, som har skabt store problemer - i forbindelse med Dorian er der faldet meget store mængder regn.

Oversvømmelser i Georgetown, South Carolina, efter mødet med Dorian. I alt er der faldet op til 287 millimeter på ét døgn.

De største nedbørsmængder er faldet omkring Myrtle Beach i det nordlige South Carolina. To nedbørmålere nær den populære ferieby ved atlanterhavskysten har ifølge den amerikanske vejrtjeneste på et døgn målt henholdsvis 287 millimeter og 270 millimeter. Det svarer til 40 procent af den mængde regn, der falder i Danmark i løbet af ét år.

Til sammenligning er den største nedbørsmængde, der er målt på ét døgn i Danmark, 168,9 millimeter.

Middelvind af orkan og endnu kraftigere vindstød

Til trods for at den kraftigste del af Dorian har befundet sig til havs, er der alligevel målt meget høje vindhastigheder langs South Carolinas atlanterhavskyst.

Ud for Fripp Island syd for Charleston nåede et vindstød 41 meter per sekund. Ved Winyah Bay syd for Myrtle Beach kom vindstødene op på 39 meter per sekund, mens middelvinden her nåede 34 meter per sekund, da orkanen kulminerede.

Det er regulær orkan og svarer til nogle af de kraftigste vinterstorme, vi har oplevet herhjemme.

Absolut kraftigste vindstød blev målt af en bøje 90 kilometer fra kysten, som orkanens øje passerede lige hen over. Her nåede vindstødene torsdag aften 44 meter per sekund.

Den højeste middelvind, der er målt i Danmark, er 39,5 meter per sekund, mens vindstødene har nået 53,5 meter per sekund. Det skete i forbindelse med orkanen Allan 28. oktober 2013.

Fortsætter mod nordøst

Dorian, som efterhånden har fået mere fart på og nu bevæger sig med cirka 25 kilometer i timen mod nordøst, vil de næste døgn fortsætte turen op langs den amerikanske østkyst, men forblive til havs. Det er dog ikke tilfældet i løbet af weekenden, hvor Dorian kan ramme både Nova Scotia og Newfoundland i Canada.

I Charleston, South Carolina, nåede vandstanden 2,29 meter over dagligvande.

Det ventes at ske natten til søndag og i løbet af dagen, hvor begge steder kan blive ramt af middelvind af orkan og store bølger. Herefter transformeres Dorian til et såkaldt 'ekstratropisk lavtryk', som er den type lavtryk vi kender fra vores breddegrader.

I løbet af næste uge kan Dorian ramme Nordeuropa med blæst og regn - men slet ikke på niveau, som det der er sket i USA og på Bahamas.