Vejr

TV 2 følger orkanen Dorian

Hvad sker der? Dorian bevæger sig nu op langs USA's østkyst efter den som en kategori-5-orkan ramte Bahamas som den mest voldsomme tropiske orkan i Atlanterhavet og Caribien nogensinde. 20 personer er bekræftet omkommet på Bahamas.

Denne liveblog opdateres ikke længere

Dorian er nu nedgraderet til en kategori-2-orkan

Dorian er nu en kategori-2-orkan.

Dorian har på sin vej mod nord op langs South Carolinas kyst mistet lidt af sin kraft, og klokken 17 har National Hurricane Center nedgraderet den til en kategori-2-orkan.

Det blæser stadig voldsomt omkring orkanens øje, hvor middelvinden ligger på 49 meter per sekund.

Orkanens center ligger øst-sydøst for Charleston.

Evakuering ophævet i Georgia

Orkanen Dorian har nu bevæget sig forbi Georgia, og indbyggerne i de kystnære områder i staten kan nu vende hjem. Alle evakueringer er ophævet meddeler guvernøren i Georgia ifølge CNN.

I meddelelsen fra guvernøren lyder det, at indbyggerne skal være opmærksom på, at flere huse kan være uden strøm, elledninger kan være faldet ned og der er risiko for at der ligger grene og væltede træer på og hen over vejene.

Ikke helt vindstille i orkanens øje - men næsten

Orkanen Dorian set fra satellit torsdag klokken 16.

Man siger normalt, at der er vindstille i orkanens øje - og det har en bøje, der måler vejrdata ud for South Carolinas kyst fået at mærke.

I en afstand af 90 kilometer fra kysten ligger bøjen stort set lige i orkanen Dorians bane.

Efter vindstødene ved bøjen klokken 16 havde nået 39 meter per sekund, der er langt over grænsen for orkan er vinden den seneste times tid aftaget så meget, at der klokken 16 blot var meldinger om en middelvind på 11 meter per sekund.

Det er lige akkurat det man kalder hård vind - mens vindstødene var oppe på kulingstyrke.

Mange steder i Danmark har det i dag således blæst langt mere - end det lige nu blæser nær orkanens øje.  

Dele af Charleston står under vand

Gade under vand i Charleston,

Både regn og forhøjet vandstand får dele af Charleston i South Carolina til at stå under vand.

På twitter skriver politiet i Charleston, at mange veje enten er lukket eller spærret på grund af oversvømmelserne.

Vandstanden omkring byen ventes at kulminere torsdag aften. 

Regn og vindstød af stormstyrke over det sydøstlige USA

Væltet træ i Charleston.

Man kan nu for alvor mærke Dorian langs South Carolinas kyst, hvor den ydre del af orkanens øjemur med regn og blæst er ved at bevæge sig ind over kysten.

I Charleston er der inden for den seneste time med med 28 meter per sekund målt storm i vindstødene.

Ved en bøje 15 kilometer fra kysten er der med 27 meter per sekund storm i middelvinden, mens det med vindstød på 41 har blæst langt over grænsen for orkan.

Ifølge National Hurricane Center ligger Dorian 110 kilometer sydøst for Charleston, og med vindhastigheder omkring sit øje på 51 meter per sekun en kategori-3-orkan.

Vindstød af orkanstyrke ud for South Carolinas kyst

En bøje ud for South Carolinas kyst, der ligger tæt på kategori-3-orkanen Dorian's bane netop nu, målte klokken 14.30 med 29 m/s middelvinde af stærk storm, mens vindstødene med 37 m/s var langt over grænsen for orkan.

Orkan begynder ved 32,6 m/s.  

Tornadoer dannes nu i udkanten af orkanen Dorian

Som om det ikke var nok, at en tropisk orkan nærmer sig USA's sydøstkyst, er der inden for de seneste timer flere steder i det sydlige North Carolina dannet tornadoer.

Det amerikanske tornadovarslingscenter, SPC har varsler ude for North Carolina, hvor der i udkanten af Dorian er risiko for, der torsdag kan dannes tornadoer.

Tornadoen her nedenfor er torsdag set ved Ocean Isle i det aller sydligste North Carolina - nær statsgrænsen til South Carolina.

 

Ødelæggelser efter orkanen - set fra fly

Fra et lille fly optog en fotograf og droneoperatør onsdag en video af ødelæggelserne på øen Abacao på Bahamas. 

Det var den del af Bahamas, der først blev ramt, da den voldsomme kategori-5-orkan søndag aften gik i land.

På sin Instagramprofil betegnede 'Imanterran', som er fotografens brugernavn, det han så som 'hjerteskærende'

 

Mere 100.000 er uden strøm i det sydøstlige USA

I takt med Dorian nærmer sig USA stiger antallet af mennesker, der er uden strøm.

Ifølge CNN er mere end 115.000 personer i de to stater Georgia og South Carolina torsdag formiddag dansk tid uden strøm.

Alene i South Carolina er 106.000 indbyggere uden strøm.

Fortsat en voldsom kategori-3 orkan - nærmer sig South Carolina

Orkanen Dorian klokken 11. Røde områder er med vinde af orkanstyrke, orange områder er med vinde af stormstyrke og gule i områder er der vinde af hård kuling.

Orkanen Dorian nærmer sig langsomt South Carolina, hvor den ifølge den seneste opdatering fra National Hurricane Center fortsat er en kategori-3-orkan med vindhastigheder på 57 meter per sekund i middelvinden omkring sit enorme øje, der har en diameter på over 90 kilometer.

Dorian vil i løbet af torsdagen bevæge sig tæt op langs South Carolinas kyst, hvor den kan sende middelvinde af orkanstyrke ind mod kysten.

Inden for den seneste time er der i Charleston med 30 meter per sekund målt vindstød af stærk storm.

Har Trump været igang med speedmarkeren på jeres kort ?

Spørgsmål

Sten:

Dorian må have været ekstremt kraftig, da den tilsyneladende har blæst Jacksonville helt fra Florida til North Carolina! Eller har Trump været igang med speedmarkeren på jeres kort ?

Svar:

Hej Sten,

Går ud fra det er kortet på vores opdatering klokken 7.03 du henviser til.

Nej, den er god nok. Selv om Jacksonville i Florida er langt større, så findes der også en Jacksonville i North Carolina, der med sine godt 70.000 indbyggere er omtrent på størrelse med Esbjerg - og det ved jeg de i Esbjerg synes er en ret stor by...

I alt har jeg lige hurtigt fundet mindst 12 byer i USA, der hedder Jacksonville.

Så, det er ikke hverken Dorian eller Trump, der har været på spil... - den er god nok. 

Bh. Anders Brandt 

Dorian nærmer sig nu South Carolina med regn og blæst

Satellitbillede torsdag klokken 10.

Yderkanten af orkanens øjemur er nu på vej ind over South Carolina, hvor man med regn og blæst for alvor begynder at kunne mærke Dorian.

Ifølge National Hurricane center er der ved Murrels Inlet mellem Charleston og Myrtle Beach i South Carolina inden for den seneste time målt middelvinde af kulingstyrke (18 meter per sekund), mens vindstødene blæser med 25 meter per sekund - der er stormstyrke.

Dorian er fortsat en kategori-3-orkan, og orkanens øje lå klokken 10 ifølge National Hurricane Center 155 kilometer syd-sydøst for Charleston., og den bevægede sig mod nord med 11 kilometer i timen.

Nye billeder viser helt ekstreme ødelæggelser på Bahamas

Ødelæggelser i Marsh Habour på øen Abaco på Bahamas den 4. september 2019.

Dorian forårsagede enorme ødelæggelser, da den ramte Bahamas som en kategori-5-orkan.

Onsdag kom de første billeder af ødelæggelsernes omfang taget fra luften ud fra de to hårdt ramte øer Abaco og Grand Bahama, og torsdag er endnu flere billeder kommet ud, som især nær byen Marsh Habour på Abaco viser total ødelæggelse.

Orkanen har kostet mindst 20 mennesker livet på Bahamas.

Du kan se flere billeder her fra Grand Bahamas - og her fra Abaco

Historisk stormflod truer Charleston

Vandstandsmålinger og prognose for Charleston.

Charleston i South Carolina står ifølge de seneste prognoser over for den næst værste stormflod i 30 år.

Torsdag morgen er vandstanden i Charleston steget til 2,22 meter (7,28 fod), og ved højvande torsdag aften ventes vandstanden at stige yderligere og kan nå 2,99 meter (9,8 fod). Det er langt over de 2,13 cm (7,0 fod), der er grænsen for stormflod.

Dermed truer en af de værste stormfloder i byens historie, og når vandstanden op nær tre meter, er det den fjerde højeste vandstand nogensinde  registreret.

Senest en stormflod gav højere vandstand var under orkanen Irma, der i september 2017 sendte vandet op på 3,02 meter, mens den voldsomste stormflod i Charleston ramte, da orkanen Hugo gik i land i South Carolina i september 1989. Dengang steg vandet til 3,82 meter og oversvømmede store dele af byen og anrettede skader. Ni mennesker ommensker omkom i South Carilna under orkanen i 1989.   

Charleston ligger med sydøstlige vindretninger som er på nordsiden af Dorian eksponeret for højvande på en halvø i floddeltatet mellem floderne Ashley og Cooper - direkte ud til Atlanterhavet.

Dorian nærmer sig USA - kommer faretruende tæt på South Carolina

Prognose: Her ventes Dorian at ligge torsdag klokken 19. Det blæser med orkan i middelvinden i de røde områder - op til storm i de orange områder - og stormende kuling i de gule områder.

Dorian bevæger sig torsdag morgen som en kategori-3-orkan frem mod South Carolina, hvor den ifølge de seneste prognoser i løbet af torsdagen og natten til fredag kommer faretruende tæt på kysten.

Med vindhastigheder af orkanstyrke op til 90 kilometer fra orkanens center vil en stor del af South Carolinas kyst blive ramt af de voldsomme vinde.

Klokken syv blæser det med over 50 meter per sekund i middelvinden omkring orkanens øje.

I det kommende døgn er der risiko for, at en stormflodsbølge på op til 2,5 meter kan ramme kysten. Stormflodsbølgen opstår på nordsiden af orkanen, hvor vinden fra øst kommer ind direkte fra havet.

Dertil kommer risikoen for mere end 350 millimeter regn, der kan give oversvømmelser i de lavtliggende kystområder i South Carolina.

National Hurricane Center advarer også om tornadoer, de rkan opstå i yderkanten af orkanens enorme bånd af regn- og tordenbyger, som den lader svinge ind over atlanterhavskysten.

 

Dorian tager til i styrke - er nu en kategori-3-orkan

Satellitbillede torsdag klokken 6.

På sin vej frem mod Georgia og South Carolina er Dorian i løbet af natten taget til i styrke.

National Hurricane opgraderede den til en kategori-3-orkan, der blæser med 50 meter per sekund i middelvinden om sit øje.

Dorian ligger klokken seks 175 kilometer syd for Charleston i South Carolina, og den forventes inden for de kommende seks til 12 timer at passere tæt på South Carolinas kyst. 

Dorian truer med at oversvømme Charleston

Charleston 4. september. Mange butikker i Charleston er blevet lukket af med træplader og sandsække, for at beskytte dem mod elementerne.

Mens Dorian bevæger sig nordpå langs den amerikanske østkyst, advarer myndigheder om oversvømmelser i Charleston, der kan nærme sig de højeste nogensinde set. 

Ifølge den amerikanske vejrservice, National Weather Service, kan stormfloden i og omkring millionbyen torsdag komme op over 3,1 meter. Den nuværende rekord, sat under orkanen Hugo i 1989, er på 3,8 meter.

Ifølge prognosen er det sandsynligt, at orkanen kommer faretruende tæt på havnebyen, der, fordi den er placeret på en lavtliggende halvø, er ekstra udsat i tilfælde af stigende vandmasser.

Mere end en million indbyggere er beordret evakueret fra kysten i området.

Ifølge den amerikanske kystvagt, er både og helikoptere klar til at foretage redningsaktioner i Charleston og sikre at byens vigtige industrihavn kan åbne så hurtigt som muligt igen efter orkanen.

Bahamas fik over 900 millimeter, da Dorian passerede

Nedbør fra lørdag klokken 20 til onsdag klokken 11. Lilla områder indikerer over 900 millimeter regn, mens lyserøde områder indikerer over 600 millimeter.

Der er faldet enorme mængder regn på den nordlige del af Bahamas, mens Dorian bevægede sig hen over de to øer Abaco og Grand Bahama.

Her lå orkanen stille i næsten to døgn og gav ud over vinde af orkanstyrke også enorme mængder regn.

Satellitdata bearbejdet af NASA viser, at der på lidt over fire døgn - fra lørdag klokken 20 og frem til onsdag klokken 11 faldt mere end 900 millimeter regn på den østlige del af Grand Bahama og på den nordlige del af Abaco.

I et endnu større område er der hen over de to øer faldet mere end 600 millimeter.

I Danmark falder der i gennemsnit 712 millimeter på et år.

Grand Bahama International Airport totalsmadret

Ødelæggelser på Grand Bahama den 4. september efter orkanen Dorian.

Billeder fra Grand Bahamas viser massive ødelæggelser på øens lufthavn i Freeport.

Ifølge CNN, der har haft folk på stedet, er indenrigsterminalen jævnet med jorden, mens udenrigsterminalen stadig står på trods af alvorlige ødelæggelser. 

Derudover er flere fly ødelagte, og vragdele ligger spredt ud over landingsbanen. 

Imponerende billeder af orkanen Dorian

Orkanen Dorian set fra ISS, da den lå hen over Bahamas den 2. september 2019.

Ligeså voldsom og altødelæggende orkanen Dorian var, da den passerede hen over Bahamas, ligeså imponerende så den ud fra rummet.

Tre af astronauterne ombord på Den Internationale Rumstation, ISS forevigede natten mellem søndag og mandag dansk tid Dorian, da den som en kategori-5-orkan lå hen over Bahamas blot få timer efter, den havde ramte det nordvestlige Bahamas som den mest voldsomme atlanterhavsorkan, der nogensinde har ramt land.

Se flere billeder af orkanen Dorian set fra ISS