Vejr

Dorian er den værste orkan, der nogensinde har ramt land

Kategori 5-orkanen Dorian over Bahamas 2. september klokken seks. TV 2 VEJRET / Grafik

Aldrig før er Bahamas blevet ramt af så voldsom en tropisk orkan som den, der nu bevæger sig frem mod Florida.

Som en ekstrem og altødelæggende kategori 5-orkan bevæger Dorian sig hen over den nordlige del af Bahamas.

Mandag morgen ligger Dorian hen over øen Grand Bahamas Island, hvor det rundt om orkanens øje blæser med 80 meter per sekund i middelvinden, mens vindstødene raser med nær 100 meter per sekund - eller det, der svarer til over 350 kilometer i timen. Det oplyser det nationale amerikanske orkancenter, NHC.

Satellitbillede af orkanen Dorian mandag klokken 23.30.

Advares om orkanens øje

Dorian bevæger sig kun ganske langsomt mod vest, og med en hastighed på under ti kilometer i timen vil den resten af mandagen give den nordlige del af Bahamas vinde langt over grænsen for orkan.

Indbyggerne på Grand Bahamas Islands advares om at forblive i sikkerhed, selvom vinden aftager, mens orkanens øje bevæger sig hen over øen.

Inde i orkanens øje kan der i nogle timer være roligt vejr. Det afløses dog hurtigt af lige så voldsomt vejr, man allerede har haft, når orkanen - efter øjet er passeret - fortsætter med at rase med uformindsket styrke.

Det er netop rundt om orkanens øje - i den såkaldte 'øjemur' - at de højeste vindhastigheder findes.

I løbet af dagen svækkes Dorian lidt på sin vej hen over Bahamas, men forbliver det kommende døgn fortsat en voldsom og farlig kategori 5-orkan.

Orkanens øje over Grand Bahamas Island mandag klokken seks.

Flodbølge og regn kan oversvømme det nordlige Bahamas

Ud over de ekstreme vindhastigheder har kategori 5-orkanen sendt en fem til syv meter høj flodbølge ind over de lavtliggende nordlige øer i øgruppen Bahamas. Hertil kommer meterhøje vindskabte bølger, der giver risiko for, at en stor del af de lavtliggende koraløer kan blive oversvømmet.

Det højeste punkt på Grand Bahamas Island er blot 12 meter.

Med sig bringer Dorian også enorme mængder regn, og den forventes at kunne give op til 760 millimeter regn, mens den passerer Bahamas.

Det svarer til mere, end hvad der falder i Danmark på et helt år.

Ramte land som den voldsomste nogensinde

Få timer før Dorian ramte Bahamas, blev den søndag opgraderet til en kategori 5-orkan og udviklede sig hen over varmt havvand øst for Bahamas voldsomt på sin vej frem mod den nordlige del af øgruppen.

Sådan så det ud ved Marsh Harbour, efter orkanen var passeret.

Dorians øje passerede klokken 18.40 dansk tid for første gang hen over land på Bahamas ved Elbow Cay på østsiden af Abacos Islands, og lidt under to timer senere nåede det ind over selve øen ved Marsh Harbour. Her blæste det ifølge NHC med 82 meter per sekund i middelvinden, mens vindstødene var oppe på 100 meter per sekund - eller det, der svarer til 360 kilometer i timen.

Dorian var dermed en voldsom kategori 5-orkan, da den ramte land. Allerede ved vindhastigheder på 70 meter per sekund betegnes en orkan som værende kategori 5.

Kun én gang tidligere har en tropisk orkan i Atlanterhavet og Caribien ramt land med præcis samme styrke.

Det var 'Labor Day-orkanen', der var ligeså kraftig, da den i september 1935 ramte Florida Keys.

'Andrew' kostede fire mennesker livet

Dermed er Dorian sammen med 'Labor Day-orkanen' den voldsomste, der nogensinde har ramt land i atlanterhavsområdet.

Kun én gang tidligere er Bahamas blevet ramt en kategori 5-orkan. Det var i 1992, da orkanen Andrew passerede med omfattende ødelæggelser og dengang kostede fire mennesker livet.

De ekstreme vindhastigheder på 82 meter per sekund gør desuden Dorian til den næstmest voldsomme orkan, der nogensinde er registreret ude over åbent hav i Caribien og Atlanterhavet.

I 1980 blæste det med 85 meter per sekund rundt om orkanen Allen, mens den nær den mexicanske Yucatan-halvø lå ude over Det Caribiske Hav.

Danske orkaner blegner ved siden af Dorian

Selv de voldsomste orkaner, der kan ramme Danmark, blegner ved en sammenligning med Dorian.

Under orkanen Allan i oktober 2013 var den højeste middelvind 39,5 meter per sekund, mens det kraftigste vindstød blev målt til 53,5 meter per sekund.

De samme tal for Dorian er henholdsvis 82 meter per sekund og 100 meter per sekund.

Den officielle prognose fra NHC frem til onsdag aften.

Alt tyder på, at Florida bliver strejfet af Dorian

Efter at have ramt Bahamas fortsætter Dorian mod vest med kurs mod Florida.

Her vil den aftage lidt i styrke, men forblive en ren kategori 5-orkan resten af mandagen. Den ventes at være en kategori 4-orkan, når den nærmer sig Floridas kyst tirsdag og onsdag.

De officielle prognoser fra NHC lader den bevæge sig op langs Floridas østkyst, hvor den kan give store mængder regn og vind af orkanstyrke.

Flere forskellige prognosers bud på orkanens bane frem til onsdag aften.

Prognosen lader dog Florida slippe for de altødelæggende vinde rundt om orkanens øje.

Det er dog endnu usikkert, om Florida slipper for mødet med Dorian.

Flere prognoser forudser, at Dorian kan bevæge sig ind over den østlige og nordlige del af den amerikanske sydstat, hvor NHC også har udsendt orkanvarsel.