Vejr

NASA rykker 120 meter høj rampe i sikkerhed før orkan

Orkanen Dorian kunne smadre en mobil affyringsrampe til en værdi af mere end fire milliarder kroner.

NASA tager ingen chancer i forhold til den tropiske orkan Dorian, der forventes at ramme Florida i starten af næste uge. Derfor har de flyttet en 120 meter høj affyringsrampe på Kennedy Space Center i sikkerhed.

Kennedy Space Center har filmet flytningen og lagt en film i et forhøjet tempo ud på Twitter.

Rampen består næsten udelukkende af stål og vejer knap 5000 tons. 120 meter svarer til sammenligning til højden på Danmarks højeste bygning, Herlev Hospital, eller tre gange Rundetårn sat oven på hinanden.

Den store affyringsrampe er ført ind i en af centrets enorme hangarer på området.

Rampen er bygget i forbindelse med en planlagt bemandet måneekspedition, der skal finde sted næste år.

Kennedy Space Center ligger helt ud til Floridas Atlanterhavskyst, hvor Dorian forventes at gå i land som en kategori 4-orkan. Kategori 4 er den næsthøjeste kategori muligt.

Weather.com har talt med talsmand for centret Derrol Nail. Han fortæller, at NASA vil have omkring 120 ansatte på centret gennem hele uvejret. Det er konstrueret til at kunne modstå en kategori 5-orkan.

- Vores største bekymring er den mobile affyringsrampe. Derfor kører vi den, så at sige, i raketgaragen, siger talsmanden.

Rampen har kostet NASA et dollars-beløb svarende til mere end fire milliarder kroner.

Bygget til eksplosioner

Talsmanden føler sig tryg ved, at de nok skal kunne klare orkanen. Det meste af anlægget er bygget til en 'worst case scenario'-raketfejl, forklarer han.

Området, hvor Kennedy Space Center befinder sig, har ifølge USA’s orkanvarslingscenter mere end 70 procent risiko for, at Dorian passerer for fuld styrke. Centret er aldrig før blevet ramt direkte af en orkan.

Kennedy Space Centers besøgstjeneste oplyser på Twitter, at de forventer at holde centret lukket for besøgende søndag og mandag på grund af uvejret.

Den 120 meter høje affyringsrampe har kostet NASA mere end fire milliarder kroner, men den er ikke bygget til en kategori 4-orkan.