Vores jord

Ekspert vil fjerne misforståelse: – Amazonas er ikke Jordens lunger

Amerikansk klimatolog går i rette med Frankrigs præsident samt en meget udbredt myte om, at vores ilt kommer fra regnskoven.

Amazonas omtales ofte som "Jordens lunger", og samtidig følger påstanden om, at den sydamerikanske regnskov står for 20 procent af Jordens iltproduktion. Dette er imidlertid langt fra tilfældet. Sådan skriver professor og klimatolog Scott Denning fra Colorado State University i en artikel, der blandt andet er bragt af Videnskab.dk.

Det er særligt et tweet fra den franske præsident, Emmanuel Macron, hvor han deler ovenstående påstand, der har fået Scott Denning til tasterne. Amazonas optager nemlig sin ilt igen i et relativt lukket kredsløb.

- Denne ofte gentagne påstand er baseret på en misforståelse. Faktisk kommer stort set al Jordens åndbare ilt fra havet, og der er nok til mange millioner år, skriver han.

Der er mange gode grunde til slå alarm over skovfældning og afbrænding af regnskoven, men netop ilten er altså ikke en af dem.

Emmanuel Macrons tweet, hvor han skriver, at der er ild i "Jordens lunger".

Stort set al atmosfærens ilt kommer fra planter gennem fotosyntesen. Så vidt, så godt. Men stort set al ilten bliver optaget igen af levende organismer, når planterne nedbrydes.

- Skovens planter producerer masser af ilt, og skovens mikroorganismer optager en masse ilt. Derfor er skovens nettoproduktion af ilten meget tæt på nul, anfører Scott Denning og understreger, at det i øvrigt gælder for stort set alle landlevende planter.

For at få iltindholdet til at stige i luften kræver det, at planterne fjernes fra kredsløbet, inden de bliver nedbrudt. Det kan for eksempel ske ved, at planterne begraves et sted uden ilt eller synker dybt ned i havet.

Det hele kører rundt og rundt

Da ilten stort set kører rundt i et lukket kredsløb, opbygges der forsvindende lidt ny ilt på Jorden i forhold til det, der optages igen. Scott Denning anslår, at kun 0,0001 procent af fotosyntesen fører til mere ilt.

Men det er den lille smule ekstra ilt, der siden Jordens skabelse har ført til det nuværende indhold af ilt i atmosfæren på cirka 21 procent, og på det niveau har det ligget i millioner af år.

- Selv hvis alt organisk materiale på Jorden blev brændt på en gang, ville det optage mindre end en procent af al Jordens ilt, lyder det fra Scott Denning.

Men det er ikke Scott Dennings pointe, at Amazonas ikke bør bevares. Tværtimod.

Skoven rummer et unikt dyre- og planteliv, og nok så vigtigt rummer planterne enorme mængder kul. Hvis Amazonas blev brændt af, ville et enormt reservoir af lagret kulstof forsvinde i atmosfæren i form af CO2 og fremskynde den globale opvarmning.