Vejr

Vejret er narkohundens bedste ven

TV 2 Vejret har været på øvelse med Forsvarets Hundetræningscenter – og den seksårige hyrdehund Pablo.  

Når man lever af sin gode næse, finder man ud af, hvor stor betydning vejret har.

Det har Pablo, en seksårig belgisk hyrdehund, der arbejder som narko- og patruljehund for Forsvaret, naturligvis ingen bevidsthed om, men vind og nedbør afgør, hvor let den kan løse sin opgave.

TV 2 Vejret er taget med på øvelse på Forsvarets Hundetræningscenter.

Når en genstand udsender en lugt, spreder lugten sig ud til alle sider, men når der er vind, samler færten sig i en kegle. Jo kraftigere vind, jo længere og tyndere bliver keglen. Dermed er det også keglen, som en hund sporer sig frem til, når den er ude for at finde en genstand.

Det ses tydeligt under dagens træning.

Find keglen og gå ind i tragten

Pablo søger frem og tilbage for at finde keglen. Når først den er lokaliseret, vil Pablo kunne følge den lige ind til dagens mål.

I dag er det et gevær, som oversergent Michael Johansen har skjult inde i buskadset.

- Jeg er gået udenom, så der ikke føres spor ind. Det er vinden, han er nødt til at bruge for at finde objektet, siger han.

Dagens træning foregår i frisk vind fra sydvest, og det giver gode arbejdsforhold for Pablo, der hurtigt er på sporet og kommer ind i færtkeglen. Kort tid efter har hunden fundet geværet.

- Vinden har enorm betydning. Det er den, vi benytter os af ved alle slags eftersøgninger, siger Michael Johansen.

Følge vejret nøje

Derfor er vejrudsigterne også en fast del af oversergentens rutiner. Før en opgave tjekkes vejrudsigterne grundigt, og hver morgen kaster han lige et blik ud på vimplen, så han kan se, hvilken retning vinden kommer fra.

Hunde har markant bedre lugtesans end mennesker, og en labrador kan lugte 2,4 millioner gange bedre end en person.

Lugtcellerne i den menneskelige næse svarer arealmæssigt til et frimærke, mens dem i en hundenæse svarer til en fodboldbane. Derfor bruger politiet og Forsvaret også hunde til alle former for eftersøgninger, hvor der kan være efterladt lugtspor.

På Forsvarets Hundetræningscenter på Flyvestation Karup har de 39 af Forsvarets i alt 119 hunde. Hundene har alle en professionel hundefører, der tager dem med hjem hver dag.

Hundene trænes til at kunne arbejde i al slags vejr. Kraftig nedbør er det sværeste, men som udgangspunkt finder hunden en fært, hvis den er der.