En kæmpe samling flydende sten er på vej mod Australien - kan redde dele af Great Barrier Reef
En ansamling af pimpsten på størrelse med Ærø er på vej mod det enorme koralrev ud for Australiens kyst.
Et undersøisk vulkanudbrud har skabt en enorm flydende ø bestående af pimpsten, og selvom det kan lyde som en kraftig forurening af Stillehavet, er det faktisk en god nyhed.
Det skriver Australian Broadcast Cooperation ABC.
De flydende pimpsten er nemlig på vej med masser af næring og liv til det hårdt trængte Great Barrier Reef ud for Australien.
- Vi får millioner af nye koraller og en masse andre organismer, som kan finde et nyt hjem langs vores kystlinje, siger geolog Scott Bryan fra Queensland University til ABC.
Korallerne i Great Barrier Reef er hårdt medtaget af såkaldt blegning, der har taget livet af omkring halvdelen af revets koraller. Blegningen opstår i forbindelse med stigende havtemperaturer udløst af klimaforandringerne.
Scott Bryan forklarer, at hver eneste lille pimpsten i den store flydende ø vil kunne samle forskellige former for havliv op undervejs, og det vil give et boost til Great Barrier Reef, når de når frem:
- Det er en af naturens metoder til at fremme regenerationen, siger han.
Den flydende ø består af sten op til basketballstørrelse, og den ligner flydende cement på havoverfladen. Den er med andre ord ét gråt pløre. Samtidigt stinker den af svovl. Det fortæller besætningen fra katamaranen ROAM på Facebook.
Om bord på ROAM er det australske par Michael Hoult og Larissa Brill, der efterfølgende har talt med CNN.
- Det var faktisk ret uhyggeligt. Hele havet var mat, og vi kunne ikke se månens genskin i vandet, fortæller Larissa Brill, der suppleres af Michael Hoult:
- Stenene lukkede sig om os, så vi ikke kunne se vores kølvand overhovedet. Vi kunne se kanten, hvor det skiftede til almindeligt skinnede vand.
Ligger trygt i konstant havstrøm
Meteorolog Jens Ringgård Christiansen fra TV 2 Vejret forklarer, at den flydende ø har lagt sig et heldigt sted. Selvom den ligger cirka 3000 kilometer væk fra Great Barrier Reef, befinder den sig i den sydækvatoriale havstrøm, hvilket også gør det temmelig sikkert, hvor den ender.
- Den sydækvatoriale havstrøm er meget konstant og vil føre alle de her pimpsten over mod Australien, siger han.
Havstrømmen er styret af passatvinden, hvilket gør, at den under normale omstændigheder fortsætter i den samme retning uden afvigelser.
Den flydende ø er på størrelse med Ærø og kan tydeligt ses på billeder taget fra rummet.
Ifølge det amerikanske rumforskningsinstitut NASA er vulkanudbruddet muligvis sket 7. august, hvor en lystsejler meldte, at han så røgskyer i horisonten. To dage senere fulgte de første rapporter om den flydende pimpstensø.
Stenene menes at stamme fra en undersøisk vulkan på omkring 40 meters dybde nær Tonga. Den var sidst i udbrud i 2001. Pimpsten opstår, når lavaskum størkner. De er fulde af huller og dermed så lette, at de kan flyde på vand.
De mange pimpsten forventes at ramme Australien inden for de næste 7 til 21 måneder.