Vejr

Blå lungegopler skyller ind på Vestkysten - de trækker herop for at dø

Der er uenighed om, hvorvidt lungegoplerne kan brænde som brandmænd eller ej.

Strandgæster på den jyske vestkyst kan for øjeblikket støde på et opsigtsvækkende syn. Knaldblå gopler, der ligger døde eller døende i vandkanten.

Det er ikke hvert år, at vi ser de blå lungegopler i Danmark, men i år har været et stort år for lungegoplerne, hvilket kan skyldes, at det har været en meget varm sommer i store dele af Europa, forklarer naturvejleder Svend Møller Nielsen fra Naturcenter Fosdalen.

De blå lungegopler er en sydlig art, der trækker fra Atlanterhavet og ind gennem den engelske kanal, og nogle år kommer nogle af dem helt over til Vestkysten.

Han har observeret dem på flere strande i den seneste tid. Han anslår, at de nogle steder har ligget så tæt som med fire meters mellemrum.

Den blå lungegople hører til samme familie som vandmænd og brandmænd, men adskiller sig ved sin meget kraftige blå farve, og sin fastere konsistens. Goplen har en nærmest bruskagtig tekstur og en meget tydelig kuppel, der nærmest kan minde om en stålhjelm. Når man løfter en blå lungegople op, hænger der otte ben ned under den.

- Man kan slet ikke løfte en vandmand på samme måde. Den blå lungegople kan man bare tage i hånden og løfte op, og den beholder alligevel formen, siger Svend Møller Nielsen.

De blå gopler kan blive op til en meter i diameter.

De blå lungegopler svømmer bedre end vandmænd, der stort set bliver ført helt passivt af sted, men når forholdene er helt rigtige, bliver også de blå lungegopler ført ind på stranden. De lever af plankton relativt tæt på overfladen og strander derfor, når der er pålandsvind.

Når de lander på stranden, tørrer de hurtigt ud med de høje temperaturer, der er for øjeblikket. For lungegoplerne er Vestkysten endestationen. De trækker ikke herop for at yngle, men for at dø.

Der er lidt uenighed om, hvorvidt lungegoplerne kan brænde som brandmænd eller ej. Svend Møller Nielsen er på nej-fløjen.

- Der er nogen, der siger, at de kan brænde lidt, hvis man svømmer ind i en stor flok, men jeg vil betegne dem som ufarlige, siger han.

Han er heller ikke bleg for at samle de farvestrålende gopler op med sine bare hænder og har ikke brændt sig på noget endnu:

- Det er altså ikke noget, man kan sammenligne med brandmænd.